PeyamaKurd - Afganistan'da yaklaşık 135 milyon doları olduğu bildiren Birleşmiş Milletler, Taliban kontrolündeki merkez bankası parayı Afgan para birimi Afganiye çeviremediği için kullanılamadığını duyurdu.
Afganistan'daki ekonomik krize dikkat çeken BM Afganistan Kalkınma Programı'nın başındaki Abdallah al Dardari, BM'nin ABD dolarlarını Afganistan Uluslararası Bankası'na yatırdığını ve kendilerine paranın Afganiye çevrileceği konusunda söz verildiğini dile getirdi.
Abdallah al Dardari, ACAMS Küresel Yaptırımlar Alanı Zirvesi'nde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Ancak verilen söz tutulmadı. 30 milyon dolar Afganistan Uluslararası Bankası'nda kalmış durumda ve bunları Afganiye çeviremiyorum. Tahmin edeceğiniz gibi Afgani olmadan tüm programlarımızı hayata geçiremiyoruzç"
Ağustos ayında Kabil'i ele geçiren Taliban, geçmişte ABD dolarının yaygın olduğu ülkede döviz kullanımını yasakladı.
Birçok ülke Taliban'a uzun süredir yaptırım uyguluyordu. Uzmanlar, yaptırımlar ve ülkedeki mevcut durumla birlikte Afgan halkının bir felakete sürüklendiğini öngörüyor. Afgan yönetiminin yabancı ülkelerdeki milyarlarca dolar değerindeki rezervleri Taliban ülkeyi ele geçirince donduruldu.
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın!
Yorum Yazın