PeyamaKurd - ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ardından ticaretin meşru hale getirilmesi için, Avrupa Birliği ile İran arasında ithalat ve ihracat ödemelerinin yapılabilmesi için yeni bir finansal mekanizma kuruluyor. Bununla, AB şirketleri için İran ile ‘meşru iş yapmanın’ mümkün hale gelmesi hedefleniyor.
Nükleer anlaşmaya taraf olanlar ve İran ile iş yapan diğer ülkeler, İran ile Avrupa Birliği (AB) kapsamında kurulacak finansal bir mekanizma üzerinden petrol satışı gelirleri dahil ithalat ve ihracat yapmak için uzlaşı arayışına girdi.
AB ve İran arasında "Özel Amaçlı Araç"
Yeni finansal ödeme mekanizması ile ilgili olarak İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin'in dışişleri bakanları ve İran dışişleri bakanının yayımladıkları ortak bildiride "Özel Amaçlı Araç" adı verilen yeni sistemin, "İran'la meşru iş yapan işletmelere yardımcı olmak ve güvence vermek" amacını taşıdığını duyurdu.
İran ve AB arasındaki finansal mekanizma ile ilgili olarak DW Türkçe'nin haberine göre, kapalı kapılar ardında yapılan bakanlık düzeyindeki toplantıdan sonra basına konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temcilsici Federica Mogherini yeni finansal ödeme servisinin İran ile nükleer anlaşmayı da korumayı amaçladığını ifade etti.
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın!
Yorum Yazın