PeyamaKurd - Irak’ın eski Başbakanı ve Nasr Koalisyonu Lideri Haydar el-Abadi başbakanlık görevini yeniden üstlenmeye hazır olduğunu duyurdu. Abadi, “Irak mali ve siyasi bir krizden geçiyor; bu durum, bilgece bir yönetimi gerekli kılıyor.” dedi.
Basına değerlendirmelerde bulunan Abadi, yeni hükümetin kurulabilmesi için anayasal takvime bağlı kalınmasının zorunlu olduğunu vurgulayarak, önce Meclis Başkanı ve iki yardımcısının, ardından Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi gerektiğini ifade etti. Bu sürecin ardından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilecek başbakan adayının belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Son seçimlerin net bir çoğunluk ortaya koymadığını hatırlatan Abadi, yaklaşık 10 siyasi bloğun, vatandaşların çıkarlarına hizmet edecek bir hükümetin kurulması için uzlaşıya ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Abadi, başbakanlık için geçmişte görev yapmış bir ismin yeniden gündeme gelmesi ya da yeni bir ismin seçilmesi yönünde görüşmelerin sürdüğünü de dile getirdi.
Hükümetin başarısının siyasi blokların iş birliği iradesine bağlı olduğunu belirten Abadi, Irak’ın mevcut uluslararası koşullar nedeniyle dış krizlerin etkilerini de dikkate alan dikkatli bir yönetime ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Abadi, 2014–2018 yılları arasında Irak Başbakanı olarak görev yaptı.