PeyamaKurd - Irak Başbakanı Ali Falih Zeydi, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Berlin'de Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Zeydi, Bağdat'ın Almanya ve Avrupa Birliği (AB) ile ekonomik ilişkileri derinleştirme konusunda kararlı olduğunu söyledi.
Irak Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Başbakan Ali Falih Zeydi, bugün (15 Eylül 2026) başkent Berlin'de Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından kabul edildi.
Görüşmede, Bağdat ile Berlin arasındaki ilişkilerin mevcut durumu, ikili ekonomik ortaklığın geliştirilmesine yönelik ortak adımlar ve Alman şirketlerinin Irak’taki kalkınma projelerine daha fazla katılım sağlaması konuları masaya yatırıldı.
"Kalkınma Yolu ile Asya ve Avrupa arasında köprü olacağız"
Görüşmede enerji ve altyapı projelerine dikkat çeken Başbakan Zeydi, Irak'ın ham petrol üretimini ve ihracat kapasitesini artırmayı, elektrik üretim seviyelerini yükseltmeyi hedeflediğini kaydetti. Zeydi ayrıca, Kalkınma Yolu projesi ile Irak'ı Asya ile Avrupa pazarları arasında "etkili bir ekonomik koridor" haline getirme sürecini hızlandıracaklarını, bu kapsamda AB ve Almanya'ya yönelik ekonomik açılımı sürdüreceklerini vurguladı.
Ortadoğu'daki duruma da değinen Başbakan Zeydi, şu ifadeleri kullandı:
"Irak, bölgenin istikrarını destekleme ve bölgesel gerilimleri düşürme konusundaki kararlılığını sürdürmektedir. Amacımız; başta Irak halkı ve dost Alman halkı olmak üzere, bölgesel ve uluslararası ekonomik ortaklıklar için yeni fırsatlar yaratmak ve kalkınma projelerinde entegrasyonu sağlamaktır."