Dünya zorlu bir döneme hazırlanıyor: El Niño yaklaşıyor!

Dünya zorlu bir döneme hazırlanıyor: El Niño yaklaşıyor!

PeyamaKurd - Dünya Meteoroloji Örgütü, güçlü bir El Niño döneminin yaklaşmakta olduğunu açıkladı. Kuraklık, aşırı yağış, sel ve sıcak hava dalgalarının dünya genelinde artabileceği belirtilirken, etkilerin özellikle 2027 yılında daha belirgin hissedilmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), önümüzdeki dönemde güçlü bir El Niño etkisinin görülebileceğini açıkladı. Uzmanlar, kuraklık, aşırı yağış, sıcak hava dalgaları ve sel riskinin birçok bölgede artabileceği konusunda uyarıyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Cenevre'de yaptığı açıklamada, önümüzdeki aylarda ikinci en yüksek şiddet seviyesinde bir El Niño olayının yaşanmasının beklendiğini duyurdu.

Uzmanlara göre bu durum, dünyanın birçok bölgesinde olağan dışı hava olaylarının görülme ihtimalini önemli ölçüde artıracak.

Kuraklık, sel ve aşırı sıcaklar kapıda

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, El Niño'nun birçok ülkede kuraklık, şiddetli yağış, sel ve sıcak hava dalgalarının görülme olasılığını yükselttiğini belirtti.

Saulo, özellikle tarım sektörü, sağlık sistemi ve risk altındaki toplumların şimdiden gerekli hazırlıkları yapması gerektiğini vurguladı.

El Niño nedir?

El Niño, Pasifik Okyanusu'nun orta ve doğu kesimlerinde deniz yüzeyi sıcaklıklarının normalden çok daha fazla yükselmesiyle ortaya çıkan doğal bir iklim olayıdır.

Yaklaşık 2 ila 7 yılda bir görülen bu olay, dünya genelindeki hava akımlarını değiştirerek birçok bölgede iklim dengesini etkileyebiliyor.

WMO, El Niño'yu zayıf, orta, güçlü ve çok güçlü olmak üzere dört farklı şiddet seviyesinde sınıflandırıyor.

Etkileri 2027 yılında daha fazla hissedilecek

Uzmanlar, El Niño'nun en belirgin hava olaylarının yıl sonuna doğru görülmesini bekliyor.

Ancak küresel sıcaklıklar üzerindeki en büyük etkinin 2027 yılı boyunca hissedileceği ifade ediliyor.