Irak | Halbusi iktidardaki koalisyona 'zor koşullar' dayatıyor

Irak | Halbusi iktidardaki koalisyona 'zor koşullar' dayatıyor

PeyamaKurd - Irak'taki "Tekaddum" Partisi lideri Muhammed El Halbusi, yaklaşık yedi aydır boş olan meclis başkanlığı krizinin çözülmesi karşılığında Koordinasyon Çerçevesi liderlerine “zor koşullar” dayattı

Bilgi sahibi kaynaklar, Halbusi ve Sünni parti liderlerinin çarşamba gecesi bir aday üzerinde anlaşmaya varmak üzere “Koordinasyon Çerçevesi” ile toplantıya katıldıklarını söyledi.

Halbusi üç seçenekten birini zorluyor”

“Koordinasyon Çerçevesi” toplantının sonuçlarına ilişkin bir açıklama yapmaktan kaçındı, ancak kaynaklar El-Halbusi'nin ‘anlaşmazlığın çözümü karşılığında üç zor seçenekten birinin uygulanmasını şart koştuğunu’ bildirdi.

Kaynaklara göre ilk seçenek, Halbusi'ye muhalif Sünni partinin meclis başkanlığı için üç aday sunması ve Halbusi'nin bunlardan birini seçmesi. Görevi bırakması karşılığında ise kendisine Ticaret Bakanlığı'nın verilmesi.

İkinci öneri, El-Halbusi'nin Sünni muhaliflerine üç isim önermesini ve Ticaret Bakanlığı'ndan feragat etmesi karşılığında onların bu isimlerden birini meclis başkanı olarak seçmesini; üçüncü öneri ise en yaşlı Sünni temsilcilerden 3 ismin üzerinde anlaşmaya varılarak içlerinden birinin meclis başkanı seçilmesini şart koşuyor.