Irak, İran milis bağlantıları nedeniyle ABD yaptırımlarına hazırlanıyor

Irak, İran milis bağlantıları nedeniyle ABD yaptırımlarına hazırlanıyor

PeyamaKurd - Trump yönetimi, Bağdat'ın İran ile bağlarını koparmaması halinde cezalandırıcı adımlar atacağı tehdidinde bulunurken, Irak, ABD'nin olası yaptırımlarına hazırlanıyor.

Irak, hükümetin İran bağlantılı Iraklı silahlı gruplarının silahsızlandırmaması ve Tahran ile ilişkilerini kesmemesi halinde olası ABD yaptırımlarına hazırlanıyor.

Washington'da, İran'la güçlü bağlantıları olan milisleri silahsızlandırmak ve dağıtmak için Bağdat'a mali ve ekonomik yaptırımlar uygulanması yönündeki çağrılar giderek artıyor.

ABD yönetiminin özellikle odaklandığı konulardan biri de İran destekli bazı grupların elinde bulunan ve İsrail hedefleri, Irak ve Suriye'deki ABD askeri üslerine saldırıda kullanılan İran kaynaklı insansız hava araçları ve orta menzilli füzeler.

İsminin açıklanmasını istemeyen Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Al Araby’e yaptığı açıklamada, Irak'ın Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD yönetimiyle "yaklaşan bir siyasi çatışmaya" doğru sürüklendiğini söyledi.

Üst düzey ABD yetkililerinin "Irak'ı İran'dan ayırma" planı önerdiğini belirten Trump, son iki haftada Washington'ın Irak hükümetine, özellikle 7 Ekim 2023'ten sonra İsrail ve ABD askeri tesislerine yönelik saldırılara katılan yedi silahlı grubun dağıtılması ve silahsızlandırılması gerekliliği konusunda doğrudan mesajlar gönderdiğini kaydetti.

Yedi grup, "Irak'taki İslami Direniş"i oluşturuyor. Bu gruplar, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşı sonrası yanıt olarak, Irak ve Suriye'deki ABD askeri üslerinin yanı sıra İsrail hedeflerine onlarca saldırı düzenleyen İran destekli Irak'taki milisleri kapsayan bir şemsiye terim.

İlgili gruplar arasında Kata'ib Hizbullah, Asa'ib Ehl el-Hak, Harakat Hizbullah el-Nuceba, Harakat Ensar Allah el-Awfiya, Kata'ib Seyyid el-Şuhada, Kata'ib el-İmam Ali ve el-Tafuf Tugayı yer alıyor.

Ancak yetkili, Washington'un amacının sadece grupları silahsızlandırmak olmadığını, aynı zamanda Irak'taki herhangi bir grubun, hatta resmen Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Halk Seferberlik Güçleri'ndekilerin(Haşdi Şabi) bile yasaklı silahlara erişmesini engellemek olduğunu belirtti.

Bu silahlar arasında, İran'ın Irak'a sağladığı, menzili 200 kilometrenin üzerinde olan sabit kanatlı insansız hava araçları (İHA) ile menzili 80 kilometrenin üzerinde olan füzeler de yer alıyor. 

Ancak yetkili, bazı grupların (diğer etkili Şii partilerin yanı sıra) uymayı reddetmesi nedeniyle Irak hükümetinin bu konuyu ele almada büyük bir zorlukla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Irak'ta iktidardaki Şii koalisyon ittifakının oluşturduğu "Koordinasyon Çerçevesi" liderinden Mehdi Taki, ABD'nin "Irak'ın egemenliğini ihlal eden güvenlik ve ekonomik kararları uygulamaya çalıştığını" söyledi.

Taki sözlerinin devamında "Direniş gruplarının düşünme biçimi, siyasi partilerin düşünme biçimine benzemiyor; bu gruplar Irak'ı ABD güçlerinin işgali altında bir ülke olarak görüyor ve buna göre hareket ediyor, hatta zaman zaman Irak'ın [siyasi] bakış açısıyla uyuşmayan bir şekilde bazı güvenlik operasyonları gerçekleştiriyorlar" İfadelerini kullandı.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Irak milletvekili ise, askeri seçenekten ziyade ekonomik yaptırımların beklendiğini belirtti. Irak'ın, İran kurumlarıyla iş yapmakla suçlanan Irak bankalarına ve şirketlerine yaptırımlar uyguladığını ve Irak'a İran'dan gaz ithal etmek için daha önce verilen muafiyetin iptal edildiğini de sözlerine ekledi.

ABD'nin yaptırımlarının Irak petrolünün satın alınmasına kısıtlamalar getirilmesine kadar varabileceğini belirten milletvekili, asıl hedefin grupların silahsızlandırılması olduğunu ancak Washington'un aynı zamanda Irak'ın mali sistemini Tahran'ı dışlayacak şekilde reform etmek istediğini vurguladı.

Ancak milletvekili, Irak hükümetinin "tek başına bu grupları kontrol altına alamayacağını veya silahlarını bırakıp resmi devlet kurumlarına katılmaya zorlayamayacağını" söyledi.

Bu Haber 66 defa okunmuştur.