İran’daki idamlar Diyarbakır’da protesto edildi

 İran’daki idamlar Diyarbakır’da protesto edildi

PeyamaKurd - İran’da gerçekleştirilen idamlar ve siyasi infazlar, Sêyh Saîd Meydanı’nda yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

Demokratik Kurumlar Platformu tarafından gerçekleştirilen açıklamada, uluslararası kamuoyuna sessiz kalmama çağrısı yapıldı.”Kürt halkı idamlarla susturulamaz idamlara dur de!” yazılı pankart açılan açıklamada “Jin jiyan azadi” “Şehît namirin” sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), sivil toplum örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı açıklamayı Kürtçesini Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi Eşbaşkanı Muhittin Muguç okurken Türkçesini ise DBP İl Eşbaşkanı Ruçem Vefa Elyakut okudu. 

 ‘HALK DÜŞMANI REJİMLER YENİLMEYE MAHKUMDUR’

 İran’ın kuruluşundan bu yana İnsanlık ve demokrasi düşmanı olduğunu ve Kürt halkına yönelik baskı, inkâr ve imha politikalarını sürdürdüğünü söyleyen Ruçem Vefa Elyakut, en küçük demokratik hak talebini dahi idamlarla, tutuklamalarla ve ağır baskılarla susturmaya çalışıldığına dikkat çekti. İran’ın bugüne kadar on binlerce Kürt gencini katlederek yönetimini ayakta tutmaya çalıştığını ifade eden, Ruçem Vefa Elyakut, “Ortadoğu’da Kürt halkı yüzyıllardır varlık ve özgürlük mücadelesi vermektedir. Ancak halkların kardeşliği ve demokratik yaşam yerine baskıcı rejimler, Kürt halkını her zaman bir tehdit olarak görmüştür. Irak’ta Saddam rejimi, Suriye’de Esad rejimi ve İran’da molla iktidarı; Kürtlerin kimliğini, dilini, kültürünü ve demokratik taleplerini bastırmak için bütün politikalarını Kürt düşmanlığı üzerine kurmuştur. Kürt halkını kendi topraklarında mülteci haline getirmek, iradesiz bırakmak ve yok etmek isteyen bu anlayış; savaş, sürgün, infaz ve asimilasyon politikalarıyla bölgeyi yıllardır karanlığa sürüklemektedir. Ancak tarih göstermiştir ki halk düşmanı rejimler er ya da geç yenilmeye mahkûmdur” diye ifade etti.