Lübnan ve İran arasında kriz!

Lübnan ve İran arasında kriz!

PeyamaKurd - Lübnan hükümeti, ülkenin güneyine dair 1701 Sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması için "Fransa ile müzakere edebileceklerini" söyleyen İran Meclis Başkanı'nı içişlerine karışmakla suçladı.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın, Lübnan’ın güneyinde Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL) de varlık sebebi olan 1701 Sayılı BM Kararı'nın uygulanması için, "Tahran'ın Fransa ile müzakere etmeye hazır olduğunu" söylemesi, yeni kriz çıkardı.

Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati adına yapılan hükümet açıklamasında, "Lübnan'ın içişlerine yönelik bariz bir müdahale ve Lübnan üzerinde reddedilen bir vasilik anlamına gelen bu pozisyonu şaşkınlıkla karşılıyoruz" denildi. Mikati, 1701 sayılı kararın uygulanmasına ilişkin müzakerelerin yürütülmesinin, Lübnan devletinin işi olduğunu ekledi.

Kısa süre sonra da, Tahran'ın Beyrut'taki maslahatgüzarının Lübnan Dışişleri Bakanlığı'na çağrılacağı açıklandı.

Kalibaf'ın 'Fransa ile müzakere" açıklaması, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un UNIFIL'e saldırıları nedeniyle İsrail Başbakanı Benyamin Netantahu'ya tepki göstermesi üzerine gelmişti.