Netanyahu: Radikallere karşı dev bir ittifak kuracağız

Yayınlanma Tarihi :
Netanyahu: Radikallere karşı dev bir ittifak kuracağız

PeyamaKurd -  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin "karmaşık ve çatışmalarla dolu" bir süreçten geçtiğini belirterek Tahran'a sert uyarılarda bulundu. Netanyahu, İran’ın İsrail’e saldırması durumunda "hayal dahi edilemeyecek" bir karşılık vereceklerini belirtti.

Binyamin Netanyahu, İsrail parlamentosunda (Knesset) yaptığı konuşmada, bölgedeki artan askeri gerilime ve İran ile yaşanabilecek olası bir doğrudan çatışmaya dair önemli mesajlar verdi.

"Gözlerimiz açık ve her türlü senaryoya hazırlıklıyız" diyen Netanyahu, ABD ile olan askeri iş birliğinin tarihin en yüksek seviyesinde olduğunu dikkat çekti.

"İran'a tarihi hata uyarısı"

Geçtiğimiz Haziran ayında İsrail ile İran arasında yaşanan 12 günlük doğrudan çatışmanın ardından gerilim düşmüyor.

Netanyahu, İran yönetimini uyararak, "Eğer tarihi bir hata yapıp İsrail'e saldırırlarsa, onlara hayal bile edemeyecekleri bir güçle yanıt veririz" diye aktardı.

Washington’ın bölgedeki askeri varlığını artırmasına da değinen Netanyahu, "ABD ile olan ittifakımız daha önce hiç bu kadar yakın olmamıştı. İki ülkenin ordusu ve güvenlik birimleri arasındaki koordinasyon tarihte görülmemiş bir düzeyde" sözlerini sarf etti.

"Radikal gruplara karşı yeni bir cephe"

Netanyahu, sadece askeri değil, siyasi olarak da yeni bir bölgesel projenin detaylarını açıkladı. Ortadoğu, Akdeniz, Afrika ve Hindistan’ı kapsayan "geniş kapsamlı bir ittifak" kurmak istediklerini belirten Netanyahu, bu yapının temel hedefinin "radikallik" olduğunu belirtti.

Bu ittifakın hem İran destekli "Radikal Şii" grupları (Husiler, Hizbullah ve Irak'taki milis yapılar) hem de Hamas gibi "Radikal Sünni" grupları hedef alacağı bildirildi. İttifak projesinde Hindistan, bazı Arap ülkeleri, Afrika devletleri, Yunanistan ve Kıbrıs'ın yer alması planlanıyor.

"Cenevre: ABD saldırısından önceki son şans"

Küresel diplomasi trafiği ise perşembe günü Cenevre’de gerçekleşecek olan kritik ABD-İran toplantısına kilitlenmiş durumda.

Birçok uluslararası medya kuruluşu bu görüşmeyi, ABD Başkanı Donald Trump’ın askeri müdahale kararı almasından önceki "son fırsat" olarak niitelendiriyor.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi ise saldırı tehditlerine karşı uyararak, "Herhangi bir saldırının sonuçları tek bir ülkeyle sınırlı kalmaz, tüm Ortadoğu'yu ateşe atar" dedi.

Garibabadi, haklarına saygı duyulması şartıyla diplomasi kapısının hala açık olduğunu savundu.