Ömer Çelik açıkladı: Silahsızlanma DSG ve PJAK’ı da kapsıyor mu?

Ömer Çelik açıkladı: Silahsızlanma DSG ve PJAK’ı da kapsıyor mu?

PeyamaKurd - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, TV100 canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve açıklamalarda bulundu.

Çelik, "Üç ana kategoride silahsızlanmanın ve feshin söz konusu olması var. Bu üç kategori zaten Irak'taki PKK, Suriye'deki SDG(DSG, PYD, İran'daki PJAK yapılanması. Bir de illegalite düzeyinde Türkiye'de, Avrupa'da, başka yerlerde örgütlenmiş ideolojik ve finansmanla ilgili olarak, KCK yapılanması çerçevesinde. Bütün bu sürecin nihayetlenmesi, sona ermesi gerekiyor” dedi.

“Bu artık bir devlet projesidir”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrı ardından örgütün silah bırakması ve feshedilmesiyle devam eden sürece değinen Çelik, "Siyasi hayatımızda bir müddet tartışıldıktan sonra, Sayın Cumhurbaşkanımızın doğrudan devlet kurumlarına sürecin yürütülmesiyle ilgili verdiği talimatlar çerçevesinde bu artık bir devlet projesidir. Yani devletin başı olarak Cumhurbaşkanımız devlet kurumlarına, hükümete bu talimatı vermiştir" ifadelerini kullandı.

PKK'nin silah bırakma sürecinin önemli bir adım olduğunu ve silahsızlanma ile örgütün feshinin Süleymaniye civarında gerçekleşeceğini belirten Çelik, "Üç ana kategoride silahsızlanmanın ve feshin söz konusu olması var. Bu üç kategori zaten Irak'taki PKK, Suriye'deki SDG, PYD, İran'daki PJAK yapılanması. Bir de illegalite düzeyinde Türkiye'de, Avrupa'da, başka yerlerde örgütlenmiş ideolojik ve finansmanla ilgili olarak, KCK yapılanması çerçevesinde. Bütün bu sürecin nihayetlenmesi, sona ermesi gerekiyor” diye konuştu.

“Mevcut kanunlarımızda da bir sürü düzenleme var”

Çelik, silah bırakan PKK’lilerin akıbetinin ne olacağına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"Suça karışmamış olanlar, suça karışmış olanlarla ilgili mevcut kanunlarımızda da bir sürü düzenleme var. Aslında halen işleyen mekanizmalar var. Bir çatışma sırasında bile ya da herhangi bir yeri kuşattığı zaman Türk Silahlı Kuvvetleri teslim ol çağrısı yapıyor. Daha sonra bunların teslim olmasıyla ilgili birtakım mekanizmalar var. Nihayetinde de zaten bu fesih sürecinin ve bahsettiğimiz o silah bırakma sürecinin ihtiyaç duyduğu yeni düzenlemeler varsa Meclis'teki komisyon tabii ki buna, bunun için, buna pusula olacaktır, buna zemin hazırlayacaktır, buna dayanak oluşturacaktır. O komisyonun gündemine bağlı olarak gelişecek."

Çelik, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın videolu mesajına yönelik eleştirilere, "Burada terör örgütünün silah bırakmasıyla ilgili devlet kendi elindeki hukuki mekanizmaları kullanıyor. Sonuç olarak bütün bu süreçlerin yürütülmesinde Adalet Bakanlığının verdiği kararlarda, Milli İstihbarat Teşkilatının yürüttüğü faaliyetlerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yürüttüğü mücadelede temel zemin, İçişleri Bakanlığının mücadelesinde temel zemin nedir? Zaten hukuk sistemimizdir, anayasal düzenimizdir" yanıtını verdi.

Ömer Çelik, "Sonuçta bütün bu fesih ve silah bırakma sürecinin yürütüleceği, konuların tartışılacağı, zeminin oluşturulacağı yerin nihayetinde komisyonu da yüce Meclis'in içerisinde kurulacaktır” dedi.

Farklı ülkelerdeki süreçlere de değinen Çelik, "üçüncü göz"lerin devreye girdiği değerlendirmesinde bulunarak, "Şu anda bizim yürüttüğümüz süreçte üçüncü bir göz yok. Yani doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gözleri bunu görecek, raporlayacak ve Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edecekler. Devlet mekanizması da bunu bu şekilde değerlendirecek. Dolayısıyla burada her şey milletimizin gözü önünde gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

 Çelik, Türkiye'nin sivil anayasa ihtiyacının, ülkenin her meselesiyle ilgili olarak birçok alanda gündeme geldiğine işaret ederek, "Türkiye Yüzyılı dediğimiz bu çerçevede, Türkiye'nin bunu yeni ve sivil iradeyle gerçekleşmiş bir anayasa ile kucaklaması lazım. Nihayetinde bu teşkilat-ı esasiye dediğimiz devlet hayatının esasını oluşturan bir metindir ve millet iradesinin önümüzdeki on yılları, önümüzdeki yüzyılı nasıl bir çerçevede karşılayacağı ve taşıyacağıyla ilgili bir metindir" diye konuştu.

“Umarız, bütün siyasi partiler gereken katkıyı verirler"

Çelik, PKK’nin feshi ve silahların bırakılması süreciyle ilgili kurulması planlanan komisyona yönelik soruya "Diğer alanlarla ilgili Meclis'te başka komisyonlar var zaten. Yani Anayasa Komisyonu var, başka komisyonlar var. Dolayısıyla bu komisyonun varlık sebebi terör örgütünün silah bırakması ve feshi ile ilgili sürecin yürütülmesi bakımından gerekli gerekenleri yapmaktır. Meclis başkanımız, bir toplantı yaptı. Dolayısıyla yakın zamanda kurulacağını değerlendiriyorum. Umarız, bütün siyasi partiler gereken katkıyı verirler” yanıtını verdi.

Çelik, "süreç konusunda siyasi partiler arasında bütünlük sağlanıp sağlanamayacağına yönelik soruya, şu yanıtı verdi:

"Terör meselesi, Türkiye'nin en önemli meselelerinden birisidir. Komisyonu protesto etmek, 'Biz bu komisyonda bulunamayacağız' demek politik açıdan doğru tutum değil. Esas muhalefetin, içerik üzerinden yapılması lazım. 'İktidara karşı olduğum için iktidarın getirdiği her şeye de karşıyım', bu siyaset değildir. Herkes terör yükünden Türkiye'nin kurtulmasını ister. Ve bu noktaya dönük olarak da herkesin ortaya koyacağı yol haritasının kıymetle dinlenilmesi lazım. Suça karışmış, suça karışmamış ya da şu pozisyonda, bu örgütün feshedilmesi ve silahların bırakılmasıyla ilgili ihtiyaç duyulan düzenleme söz konusu olduğunda komisyon özgür bir biçimde bunu tartışacak ve bununla ilgili bir yol haritası oluşturmaya çalışacak. Yani burada her siyasi partinin farklı görüşleri olabilir, farklı teklifleri olabilir. Onu komisyon aşamasında göreceğiz."

“Kapsamlı ve derinlikli bir konuşma olacak"

Ömer Çelik, gelinen noktada fesih ve silah bırakma sürecinin ilk aşamasının gerçekleşmesinin çok yeni sayfaların açılmasına imkan sağlayacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumartesi yapacağı açıklamaya ilişkin soruya Çelik, "Kapsamlı bir kamp hazırlığı yapıldı. Hemen hemen bütün konular yani bu iç politikaya ve dış politikaya dahil bütün konular ele alınacak. Silah bırakmanın gerçekleşmesi halinde Cumhurbaşkanımız, kamp açılışında geleneksel olarak yaptığı konuşmayla bu gelinen noktaya ve bundan sonrası ile ilgili ilk konuşmasını yapacak. Bu kapsamlı ve derinlikli bir konuşma olacak” ifadelerini kullandı.

Bu Haber 194 defa okunmuştur.