Suudi Arabistan liderliğinde yeni deniz koalisyonu

Suudi Arabistan liderliğinde yeni deniz koalisyonu

PeyamaKurd - Suudi Arabistan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 14 ülkeyle birlikte "Deniz Savunma Koalisyonu" kurdu. Babülmendep ve Kızıldeniz gibi kritik hatları koruyacak olan koalisyonun merkezi Suudi Arabistan olacak.

Suudi Arabistan’ın çağrısıyla bir araya gelen 43 ülke ve AB temsilcisi, denizlerdeki saldırılara karşı ortak savunma hattı kurulmasını görüştü.

Kritik hatlara koruma kalkanı

Koalisyonun öncelikli görev alanı, dünya ticaretinin kalbi sayılan Babülmendep Boğazı, Kızıldeniz ve Aden Körfezi olacak. Özellikle petrol tankerlerine ve ticari gemilere yönelik artan tehditlerin ardından kurulan bu ittifak, bölgede seyrüsefer serbestisini güvence altına almayı hedefliyor.

Türkiye de ittifakta yer alıyor

Suudi Arabistan'ın kurucu ve lider ülke olarak belirlendiği koalisyona ilk etapta 14 ülke resmen destek verdi. Ortak bildiriye imza atan ülkeler arasında Türkiye, Mısır, Pakistan ve Körfez ülkeleri öne çıkıyor. Diğer katılımcı ülkelerin de iç prosedürlerini tamamladıktan sonra birliğe dahil olması bekleniyor.