İran Cumhurbaşkanı: "İkimizin de adı Mesud ve ikimiz de Mahabad'da doğduk"

İran Cumhurbaşkanı: İkimizin de adı Mesud ve ikimiz de Mahabad'da doğduk

PeyamaKurd - İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri geliştireceklerini ifade ederek her alanda bağlarını güçlendireceklerini ifade etti.

Pezeşkiyan, göreve başlamasının ardından düzenlediği ilk basın toplantısında İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkileri ele aldı.

Geçtiğimiz günlerde başkent Erbil’de Başkan Mesud Barzani ile yaptığı görüşme hakkında konuşan Pezeşkiyan, "Mesut Barzani bizim Mahabad'ımızda doğdu. İran'ın Mahabad şehrinde doğdu. Ben de Mahabad'da doğdum. O da Mesut, ben de Mesut'um. Ne ilginç bir durum değil mi?" dedi.

İran ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilere değinen, Pezeşkiyan "Çok kolay bir şekilde diyalog kurabilirdik. Boş yere aramızda savaş çıkarıyorlar. Bazı kişiler orada silahlı grupları hazırlayıp bu tarafa gönderip bölgede çatışma çıkarıyorlar" ifadesini kullandı.

Her iki tarafında bölgedeki güvenliği sağlama karar aldığını aktaran Pezeşkiyan" Onlar (Kürdistan Bölgesi) bizim güvenliğimizi, biz de onların güvenliğini koruyacağız. İlişkilerimizi düzelteceğiz, ekonomik bağlarımızı güçlendireceğiz ve mümkün olan her alanda birbirimize yardım edeceğiz" ifadesini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı ABD'yi eleştirerek, "Amerika bizim birbirimizle savaşmamızı istiyor, ama biz akıllı olursak savaşmayız" şeklinde konuştu.