Mesud Barzani: Irak, Kürdistan'ın petrolü olan Kerkük petrolüne bağımlı!

PeyamaKurd - Başkan Mesud Barzani, yeni Suriye yönetiminden "olumlu mesajlar" aldığını açıkladı. Irak'ın, Kürdistan'ın petrolü olan Kerkük petrolüne güvendiğini ve İran'ı "önemli bir komşu ülke" olarak nitelendirdiğini belirtti. ABD Başkanı Donald Trump'a olan hayranlığını dile getirdi.
Başkan Barzani basına verdiği röportajda, "Suriye'de meydana gelen değişim bekleniyordu ama bu kadar hızlı ya da bu şekilde değil. Bu değişim bölge tarihinde büyük bir dönüşümü ve dönüm noktasını temsil ediyor." dedi.
"Hepimiz Suriye'deki yeni liderliğin geçmişini biliyoruz; ancak iktidara geldikten sonra bize olumlu mesajlar gönderdiler. Şimdiye kadar aramızda doğrudan bir temas olmamasına rağmen dolaylı bir iletişim var." diye ekledi.
Sorunların barışçıl yollarla çözülmesini destekliyoruz
"Mesajlar barışı sağlama, çatışmayı önleme ve Kürtlerle bir anlayışa varma isteğini ifade ediyor. Bu temelde, oradaki Kürtlerle birlikte, Kürtlerin yeni Suriye hükümetinden talepleri konusunda birleşik bir pozisyon ve birleşik bir vizyon oluşturmak için çalıştık."
Başkan sözlerine şöyle devam etti: "26 Nisan'da Kamışlo'da Kürtlerin ortak duruşla Şam'a doğru yola çıkma konusunda anlaştıkları bir konferans düzenlendi. Sorunların barışçıl yollarla çözülmesi için bunu destekliyoruz."
"İran ile sorun yaşamak istemiyoruz"
Ayrıca, "İran bölgede önemli bir ülke ve komşudur ve biz onunla hiçbir zaman sorun yaşamak istemiyoruz" dedi.
"İran'la mevcut ilişki karşılıklı saygı ve ortak çıkarlara dayanmalıdır. Aynı zamanda ne İran'ın ne de başka bir ülkenin iç işlerimize karışmasını istemiyoruz.İ ran'la ilişkilerimizde zaman zaman sorunlar yaşanıyor ama şu anki ilişkilerimiz normal ve iyi. İran ile diğer taraflar arasındaki herhangi bir çatışmanın tarafı olmak istemiyoruz."
"Irak, Kerkük petrolüne bağımlı"
Kerkük petrolüne ilişkin Barzani, "Çok zengin bir ülkeyiz ancak ülkemizin zenginliklerinden yararlanma fırsatımız olmadı" dedi.
"Irak'ın Kürdistan'ın petrolü olan Kerkük petrolüne bağımlı olduğuna" dikkat çekti. Devletin kuruluşundan bu yana bu petrolün hiçbir hayırını görmedik. Paraya dönüştürüldü, bize saldırmak için bomba, uçak, tank satın almak için kullanıldı. Şimdi, 2003'te rejimin devrilmesinin ardından tüm Irak için altın bir fırsat doğdu. 2005 yılında anayasa aşamasına gelene kadar, ABD'nin, müttefiklerimizin ve dostlarımızın yardımıyla yeni bir Irak kurmak üzere bölgesel parlamentonun kararıyla var gücümüzle Bağdat'a yöneldik."
Sözlerine şöyle devam etti: "Anayasa mükemmel demiyorum ama uyulsaydı o döneme ve günümüze de uygun olurdu.
"Maalesef anayasaya uyulmadı"
Washington-Tahran diyaloğuna ilişkin Barzani, "Herhangi iki ülke veya taraf arasındaki diyaloğa bağlı kalmak, bir çözüm aracı olarak kavgaya başvurmaktan çok daha iyidir" yorumunu yaptı.
Sözlerine şöyle devam etti: "Tahran ile Washington arasındaki diyaloğun tüm bölge halklarının yararına olumlu sonuçlara yol açmasını ve bölgede istikrarın sağlanmasını umuyoruz."
"Son dönemde duyduğumuz açıklamalar birbirinin tersidir. Başka insanların ticaretini içeren herhangi bir anlaşmanın yapılmaması gerektiğini vurguluyoruz."
1991 olaylarını anımsatan Barzani, "Adil olmalıyız... ABD'nin 1991'deki müdahalesi olmasaydı, ülkemizi yeniden inşa etme ve özgürlük esintisini soluma fırsatına sahip olamazdık." "ABD'nin diğer müttefikleriyle birlikte güvenli bölgeyi kurduğunu, IŞİD'e karşı savaşta Peşmerge güçlerinin IŞİD mitini yerle bir etmesinde Amerikan desteğinin bir kez daha etkili olduğunu" belirtti.
"Kürdistan Bölgesi'nin ABD ile ilişkileri iyi ama daha da iyiye gideceğini umuyoruz"
"Maalesef Trump'la tanışmadım ama çalışma tarzı kesinlikle diğer başkanlardan farklı. Ona ve Amerikan halkına başarılar diliyoruz. Hatta onun bazı detayları hoşuma gidiyor." Sözünü, "ABD Başkanı Donald Trump, desteklediğim ve uygun olduğuna inandığım bazı kararlar aldı"





