PeyamaKurd- ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu ziyaretinden önce açıklamada bulunarak, İran’ın nükleer silah sahip olmasını engellemek için son çare olarak güç kullanacaklarını duyurdu.
Joe Biden, dün vardığı İsrail’de, ülkenin merkezi kanalı olan Kanal 12’ye röportaj verdi. Biden, 2015 nükleer anlaşmasının yürürlüğe girmesine engel olsa bile İran Devrim Muhafızları’nın ABD’nin yabancı terör örgütleri listesinde kalacağını söyledi.
“Son çare ise evet!”
Konuya dair Reuters’in aktardığı habere göre; ABD Başkanı Joe Biden, Tahran’ın nükleer silah sahip olmasını engellemek için güç kullanıp kullanmayacağına yönelik bir soruya “Bu son çare ise, evet.” dedi.
İran, nükleer çalışmasını farklı savunuyor
İran yetkilileri, nükleeri tehdit olarak gören ülkelere yönelik, sadece barışçıl amaçlar için nükleer silah çalışmalarına devam ettiğini savunuyor.
İran, daha önce kısıtlamayı kabul etmişti
2015 yılında, Tahran diğer taraflar ile yaptığı anlaşmada İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programına kısıtlamalar getirilmesini kabul etmişti.
Donald Trump, anlaşmayı bozmuştu
ABD Eski Başkanı Donald Trump, 2018 yılında tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmiş ve İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. Tahran, yaklaşık 1 yıl sonra ABD’nin bu adımına karşılık anlaşma kapsamındaki bazı taahhütlerinden kademeli olarak vazgeçmişti.
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın!
Yorum Yazın