PeyamaKurd - Diyarbakır’da düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi kayyum protestosuna dönüştü. HDP Eş Genel Başkanı Temelli yaptığı açıklamada, “Polis bariyerlerinin arkasına saklanarak, bu kenti yöneteceklerini sanıyorlar. 2023’e kadar seçim yok diyor, sandık bize geliyor, hazır olun” ifadesini kullandı.
1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve sivil toplum örgütleri, “Onurlu barış için demokratik çözüm” sloganıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda miting gerçekleştirdi.
On binlerce kişinin katıldığı mitingde 4 ayrı yerde arama noktası kuruldu. Alan girişinde kontroller yapan polis, “Savaşa hayır” yazılı şapkaların miting alanına girişine izin vermedi.
Temelli mitingdeki açıklamasına, “Diren Van, diren Mardin, Diren Diyarbakır. Hep beraber onurlu mücadeleyi, demokratik cumhuriyeti var edene kadar hep birlikte sürdüreceğiz. Kayyum duy bizi, korkak kayyum” ifadesini kullandı.
Temelli konuşmalarında şunları dile getirdi:
“Tarih barış isteyenleri de yazacak. Gandi’yi yazdığı gibi bugün de Öcalan’ı yazacak. Tarih, barış isteyen, barış mücadelesi veren Kürt halkını ve onurlu evlatlarını yazacak. Biz bu mücadelede hiç kimseyi unutmayacağız, unutursak kalbimiz kurusun. Bu mücadeleyi dünden yarına taşıyacağız. Savaşa inat barış, demokrasi ve toplumsal barış diyeceğiz.
Sayın Öcalan net bir şey söyledi; ‘Kürtler Türksüz, Türkler Kürtsüz olmaz’ dedi. Bu sosyolojiyi ifade etti, barışın yolunu açmak için çok önemli bir çaba ortaya koydu. Ben ‘Bir haftada bu işi bitiririm’ dedi, ‘Savaşı sonlandırırım’ dedi. Savaştan beslenenler, savaştan başka çözüm aklına gelmeyenler, halklara savaşı, zulmü, kayyumu dayattılar.”
31 Mart’a giderken her türlü hileyi yaptılar. Tüm bunlara rağmen halk güçlü iradesini sandığa yansıttı. Türkiye’de yeni bir siyaseti var etti. Tüm Türkiye halklarına umudu taşıdı. Yeni bir yol açtı. Üçüncü yolu açtı. Bunu sindiremeyen iktidar, birçok belediye başkanımızın mazbatasına el koydu. YSK eliyle bunu yaptı.
Yetinmedi, İstanbul’a kayyum atadı. Seçimi tekrarlattı. Cevabı 23 Haziran’da verdik. İktidar tüm bunlardan ders çıkarmak yerine, halkın iradesine saygı göstermek yerine, bildiğinden vazgeçmedi. Halkın iradesini yok sayarak, kayyum atadı. Bu halk bunu kabul etmez. Kabul eden de bizden değildir. Bu halk onlarca yıldır, bunca bedel ödeyerek, bu mücadeleyi vererek bu günlere gelmiştir.”
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın!
Yorum Yazın