PeyamaKurd - Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, Macaristan‘ın Rusya‘dan petrol alınmasını yasaklamayı planlayan Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun yeni yaptırım paketine ilişkin tutumunu net bir dil ile eleştirdi.
Lipavsky, Twitter’dan açıklama yaparak, Avrupa’nın bugün her zamankinden daha fazla birlik içinde olması gerektiğini söyleyerek, “Macaristan hükümetinin Rusya’nın enerji ihracatını hedef alan herhangi bir yaptırımı desteklememe kararı ve bu yaklaşımı kabul edilemez” dedi.
Çekya medyasına göre, AB Komisyonu’nun Rusya’dan petrol ithalatının yasaklanmasını öngören yeni yaptırım paketinde uzlaşma kapsamında Macaristan ve Slovakya’ya 2024’ün sonuna kadar, Çekya’ya ise 2024’ün ortasına kadar erteleme sağlanması öngörülüyor.
Söz konusu teklifi Çekya ve Slovakya kabul ederken, Macaristan’ın karşı çıkmaya devam ettiği öne sürülüyor.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya’dan petrol alınmasını da yasaklamayı planlayan yeni yaptırım paketinin “kabul edilemez” olduğunu açıklamış, “Petrol ambargosu eğer kabul edilirse Macaristan ekonomisine atılan bir atom bombası anlamına gelecek” ifadelerini kullanmıştı.
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın!
Yorum Yazın