Süleyman Oso: Ey Reqîb'in okunması Rojava’da siyasetin normalleşmesidir

Süleyman Oso: Ey Reqîb'in okunması Rojava’da siyasetin normalleşmesidir

PeyamaKurd - Geçtiğimiz günlerde Rojava’nın Heseke kentinde PYD’nin 10’uncu kongresinde yapılan seçimde Salih Müslim ve Asya Abdullah'ın yerine PYD’nin Eş Başkanlığına Perwîn Yûsif ve Xerîb Hiso seçildi.

Kongrenin düzenlendiği salonda en dikkat çeken durum ise Kürt ulusal marşı Ey Reqîb’in okuması oldu.   

Geçtiğimiz haziran ayında Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) Başkanı seçilen Süleyman Oso, PYD Kongresi’ni PeyamaKurd’e değerlendirdi. 

Süleyman Oso, PYD’nin kongresinde Kürt ulusal marşı Ey Reqîb'in okunmasının Rojava’da siyasetin normalleşmesi olarak değerlendirdi. 

Çünkü; Rojava’da şimdiye kadar PYD’nin yaptığı parti toplantılarında PKK’nin marşları okunuyordu. 22-23 Eylül’de gerçekleşen eş başkanlık kongre seçiminde Kürt ulusal marşı Ey Reqîb ilk defa okundu.

Oso, Ey Reqîb'in okunmasının Rojava için olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek, şunları söyledi: 

“Kürtlerin ulusal temsilcisi olan Ey Reqîb’in PYD kongresinde okunmasından çok memnununuz. Çünkü bu marş bir milletin ulusal olmasını temsil ediyor. Bu marş sadece Kürdistan Bölgesi’nin değil. Ey Rakip tüm Kürtlerin milli marşıdır. Kürdistan’ın hangi tarafında veya hangi partinin okuması çok değerlidir. PYD’nin de kendi kongrelerinde okumasına iftihar ediyoruz.”

Bu durumun PYD’nin yeni eş başkanlarla birlikte bölgede yeni bir siyasetin gelişmesine sebep olacağına umut ettiklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

“Benim bildiğim kadarıyla Demokratik Suriye Güçleri (DSG) en son IŞİD ile yaptığı mücadele çerçevesinde Bahoz’da teröristlerin varlığına son verdiğinde Ey Reqîb okunmuştu. (Deyr ez-Zor’a bağlı Bahoz bölgesi 2019 yılında IŞİD’in elinden alınmıştı)

Bu onlar için güzel bir gelişme. Umarım bu şekilde devam ederler. Ayrıca geçen gün televizyonda izliyordum Rojava’daki okullarda da öğrencilerin Ey Reqîb’i okuduklarını gördüm. PYD’nin buna itiraz etmemesine şaşırdım doğrusu. Bu onların politikalarında bir değişime işaret olabilir.”

PYD’de yapılan eş başkanların değişimi ve yeni kongre sürecine ilişkin ise ENKS Başkanı şunları söyledi:

“Eş başkan seçilen Perwîn Yûsif ve Xerîb Hiso’ya ilişkin şimdiye kadar olumsuz bir durum duymadım. Ama PYD’nin bir siyaseti var, yeni başkanların gelmesi veya değişmeleri bu siyaseti değiştiremiyor. PYD, Rojava’ya yönelik şimdiye kadar herhangi bir kazanım elde edemedi.

Artık kendi özüne dönmesi gerekiyor. Bölgede talan, hırsızlık, gaspçılık ve daha birçok şey yaşandı. İnsanlarımız aç-susuz, birçok kişi yerinden oldu, başka ülkelerde mülteci olarak yaşıyorlar. Binlerce genç hayatını kaybetti, bölgede genç yok. PYD bu yanlışlara bakarak kendi özüne dönmeli. İsrail’in, Lübnan, Filistin ve Hizbullah’a yönelik operasyonları, Orta Doğu’da yeni gelişmelerin yaşanmasına sebep olacak ve bu durum Suriye’yi de etkileyecek.

Onun için PYD, Rojava için Suriye için Kürtler için şimdiye kadar ne yapıp yapmadığını düşünmeli. Yoksa var olanlar da elden gidecektir. PYD, yönünü Kürtlere dönmeli.”

PYD özüne döner mi? Böyle bir ihtimal var mı? sorusuna ise ENKS Başkanı Oso şu yanıtı verdi:

“Umut ediyoruz ki dönsün. ABD’nin öncülüğünde 2020’de yaptığımız anlaşmalara geri dönmeli. O zaman güzel şeyler yapmıştık. Biz Kürtler, Rojava’da yönetimde ortak olarak devam etmeliyiz. Bu çözümü tüm Suriye için de önerebiliriz. Hem dostlarımızın hem de düşmanlarımızın gözü önünde Kürtler birlikte güçlü olmalıyız.”

Rojava’da seçimler

Rojava’da ertelenen seçimlere ilişkin de konuşan ENKS Başkanı, “Rojava’da ve PYD’nin yönetiminde bulunan bölgelerde seçimlerin yapılması için demokratik bir siyaset yok. Bu şekilde seçim yapılırsa PYD kazanacak. Çünkü silahla konuşuyor insanlar mecburu olarak oy verecekler. Onun için Avrupa ve ABD seçimlerin yapılmasını istemedi.

Ama eğer biz birlikte seçime girebilseydik ne ABD ne Avrupa ‘bize seçimlere girmeyin’ demeyecekti. Biz de bu yönetimde ortak olacaktık. Suriye’nin önünüzdeki sürecinde halkımızın haklarını savunmak için birlik olmamız lazım. Birlik olmasak ne ABD’nin ne de Avrupa’nın bir yararı dokunamaz” dedi.

PKK güçlerinin Rojava’daki varlığı

Son olarak, PKK’nin Rojava’daki varlığının çok büyük bir sorun olduğunu dile getiren Süleyman Oso şunları belirtti:

“PKK, Rojava’nın değil, Türkiye Kürdistan’ın hareketidir. PKK’den dolayı insanlarımız burada savaş uçaklarına hedef oluyorlar. Türkiye ile PKK arasındaki sorunların yükünü biz Suriye Kürtleri taşımak zorunda değiliz. PKK’ye ait sloganların Rojava’da atılması burayı Türkiye gibi ülkelere hedef haline getiriyor.

PKK, gitsin kuzey Kürdistan’da varlığını sürdürsün. PKK, Rojava’dan çıkmadan biz derdimizi dünyaya anlatamayız. PKK’nin resimlerini asmak, sloganlarını atmak bölgemizi tehlikeye atıyor, hedef haline getiriyor.”