Hacamat hakkında bilinmeyenler: Nasıl ve ne zaman yapılır, kimler için uygundur?

Hacamat hakkında bilinmeyenler: Nasıl ve ne zaman yapılır, kimler için uygundur?

PeyamaKurd - Cilt altı kan dolaşımını artırma, kas gevşetici etki, toksinlerin ve karbondioksitin dışarı atılmasına yardımcı olmak için yapılan hacamat vücudun herhangi bir yerinden bardak veya benzeri bir şeyle vakum yapılarak kanın çekilmesidir. 

Peki hacamat ne zaman yaptırılmalıdır, faydaları nelerdir?

5000 yıl öncesine dayanan bir çeşit akupunktur yöntemi olan hacamat, derinin bir neşter yardımı ile çizilip ağzı geniş bir bardak, kavanoz veya şişe ile oluşturulan emme gücüyle kanın çekilmesi şeklinde yapılır. Geleneksel olarak ağrı, sızı veya hastalık olan organa yakın yerlere yapılır.

Geçmişte bardak içerisindeki oksijenin tüketilmesi için kağıt ya da alkollü pamuk kullanılmıştır. Günümüzde pompa ile içerisindeki havanın alınması esasına dayanan aletler yapılmıştır.

Kimler yaptırmalı? 

kişinin özellikle kalp hastalığı var ise, kansızlık, zayıflık / yaşlılık ve kan yoluyla bulaşan hastalıkları mevcut ise Hacamat uygulaması yapılamaz. Buna ek olarak; düşük tansiyon ve hamilelik durumu olan ( gebeliğin günleri hariç), organ nakli yapılmış, diyaliz ve hemofili hastaları , kemoterapi ya da ışın tedavisi gören, kalp pili ve stent takılmış olan kişilerde (kalp bölgesine yakın) hacamat yapılması oldukça zararlıdır. Dolayısıyla hacamat öncesi muayene sırasında hekim bu konularda bilgilendirilmeli, kişinin ayrıntılı tıbbi geçmişi mutlaka incelenmelidir.

Ne zaman yaptırılmalı

Hacamat uygulaması yapılmadan önce; kişinin regl döneminde olmaması; cerrahi bir müdahale geçirmişse en az 40 gün beklemesi, tok ve aç olunmaması, uygulamadan 1 gün önce ve sonra hayvansal gıdaların tüketilmemesi dikkat edilmesi, 1 gün öncesinde ve sonrasında cinsel ilişkide bulunulmaması, banyodan hemen sonra uygulanmaması, kupanın beşten fazla olmaması; yara ve yanık ve dövme üzerine uygulanmaması, kesilerin 0.3 mm’den fazla olmaması, dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar arasındadır.

Bu Haber 42109 defa okunmuştur.