PeyamaKurd - Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani, Türkiye ile önkoşulsuz görüşmelere hazır olduklarını belirterek, Ankara’nın iyi niyetli yaklaşması hâlinde Türkiye ile PKK arasında arabuluculuk yapabileceklerini ifade etti.
DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani, Al-Monitor'dan Amberin Zaman’a yaptığı değerlendirmede ABD Başkanlık seçimlerine değinerek, Beyaz Saray’daki yeni yönetim konusunda iyimser olduklarını belirtti.
Mazlum Kobani açıklamasında, “Aslında bizim için yeni değiller. ABD ve koalisyon ile IŞİD’e karşı mücadeleye birlikte başladığımızda bu ekip iktidardaydı zaten. Buradaki durumu biliyorlar, hakimler ve Rojava için daha gerçekçi bir politika izleyeceklerini düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
“Rojava’daki müzakereler ağır yürüyor”
Kobani, Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) ile PYD arasındaki müzakerelere dikkat çekerek, DSG ve ABD’nin birlikte bu görüşmeleri himaye ettiğini dile getirdi.
Ayrıca açıklamasında, “Bunun için de iyi bir zemin oluşturduk. Ortak bir irade yakaladık ve bu, halkımızın isteklerini yansıtıyor. Büyük bir çaba söz konusu, baya yol kat ettik; ama yeterli düzeyde değil. Müzakereler ağır yürüyor” sözlerine yer verdi.
“IŞİD hala bir tehlike, ABD daha çok asker göndersin”
Gündem ile ilgili konulara dair Kobani’nin açıklamaları şöyle:
“Öncelikle teröre karşı birlikte yürüttüğümüz bu savaşı birlikte bitirmeliyiz. IŞİD’i hâlâ bir tehlike olarak görüyoruz. Rejim bölgesinde kampları var, sınırın doğusunda Irak çölünde de kampları var. Finansman sıkıntıları yok, para bulabiliyorlar, savaşçı bulma ve eğitme olanakları var ve her yere gönderebiliyorlar, sempatizanları var. Dolayısıyla ABD’nin buraya daha fazla asker göndermesi gerekiyor.
Biden’dan diğer beklentimiz, Rojava’da ve Suriye’nin bütününde genel bir siyasi çözüme ulaşılana denk koalisyon güçlerinin burada kalmaları. Askeri ilişkilerimiz gayet iyi ama siyasi ilişkilerimizi yetersiz buluyoruz. Tüm çabalarımıza rağmen gereken düzeye ulaşmadı.
“PKK ve KDP’ye lehte veya aleyhte bir tutumumuz yok”
Bugün Irak Kürdistanı’nda PKK ile KDP arasında gerilim var. Biz bu gerilimde taraf olmak istemiyoruz. Biz Suriyeli Kürtler olarak, Suriye Demokratik Güçleri, Rojava yönetimi olarak ne KDP’ye karşı veya lehte tutum belirteceğiz ne de PKK’ye karşı veya lehte.
Bu temel prensibimizdir. Aynı şekilde mesele buraya, Rojava’ya, dışarıdan müdahaleye karşı olmaksa bunda hepimiz hemfikiriz.”
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın!
Yorum Yazın