ABD'de 13 bin yıllık aşı boyası madeni bulundu!
PeyamaKurd - Araştırmaların çalışmaları sonrası ABD'de 13 bin yıllık aşı boyası madeni bulundu.
ABD'de arkeolojik kazılar, Wyoming’deki bir madenin, 13 bin yıl öncesinden başlayarak kırmızı aşı boyası üretmek için kullanıldığını doğruladı.
Bu, Sunrise’daki Powars II bölgesini, tüm Kuzey ve Güney Amerika’da belgelenmiş en eski kırmızı aşı boyası madeni ve muhtemelen her türden bilinen en eski maden yapıyor.
12 bin 840 yıl öncesine kadar dayanıyor!
Arkeolog George Frison’ın 2020’deki ölümünden kısa bir süre önce tamamlanan kazılar, 1986’da bölgede başlattığı araştırmalardan yola çıkarak geliştirdiği teorileri doğruladı.
Makalenin baş yazarı, 2016 yılında UW doktora öğrencisiyken Powars II projesinde yer alan Wyoming Eyaleti arkeoloğu Spencer Pelton.
Pelton açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
“Bu sitenin 12 bin 840 yıl öncesine kadar erken Paleo-Yerliler tarafından kullanıldığına ve ilk Amerikalılar tarafından yaklaşık bin yıl boyunca kullanıldığına dair kesin kanıtlarımız var. 1980’lerin başında siteyi öğrenen ve ölümüne kadar araştırmada yer alan Dr. Frison da dahil olmak üzere pek çok kişi tarafından onlarca yıl süren çalışmaların ardından Powars II bölgesinin önemini nihayet teyit edebilmiş olmamız sevindirici."
Tek kırmızı aşı boyası ocağı!
Hematit olarak da bilinen kırmızı aşı boyası, Paleo-Yerli toplumlarında ritüellerde pigment olarak da dahil olmak üzere çok çeşitli işlevleri yerine getirdi. Great Plains, Rocky Mountains ve ötesindeki eski mezarlarda, kamp alanlarında ve avlanma yerlerinde bulundu.
Powars II sahası, Güney Meksika’nın kuzeyindeki Kuzey Amerika arkeolojik kayıtlarında tanımlanan tek kırmızı aşı boyası ocağı ve tüm Amerika’da tespit edilen bu türden yalnızca beş ocaktan biri.
Powars II bölgesinde daha önce keşfedilen eserler arasında, diğer ok uçları, aletler ve kabuk boncuklarıyla birlikte, Kuzey Amerika’nın ilk sakinlerine ait olduğuna inanılan Clovis uçları yer alıyor.
Pelton liderliğindeki 2017-2020 kazısı – daha önce belgelenmemiş bir ocağı ikiye bölen 6’ya 1 metrelik bir hendek – birçok iyi korunmuş hayvan kemiği ve boynuzu ile birlikte birkaç bin Paleo-Yerli eserini ortaya çıkardı. Ocaktaki kırmızı aşı boyasını çıkarmak için hayvan kemikleri ve boynuzları kullanılmış.
Makaleye göre, ok uçları, Teksas’taki Edwards Platosu kadar uzaklar da dahil olmak üzere bölgedeki çok sayıda yerden geliyor. Bu, Amerika orta kıtasındaki arkeolojik alanlarda bulunan kırmızı aşı boyasının Powars II ocağından geldiğini muhtemel kılıyor.
"İnsanlar yalnızca kemikleri ve boynuzları kullandı"
Açıklamalarında “Bir ocak statüsünün ötesinde, Powars II eser topluluğu, Amerika’nın erken Paleo-Yerli kayıtlarında şimdiye kadar keşfedilenlerin en yoğun ve en çeşitli olanlarından biri" ifadesini kullanan Pelton şu sözlere yer verdi:
Bu Haber 42098 defa okunmuştur."Alan, diğer ayrımların yanı sıra, metrekare başına 30’dan fazla yontma taş alet, bir Amerikan arkeolojik alanından en eski köpekgil kalıntılarından bazıları ve nadir eserler içeriyor.
Araştırmacılar, şimdiye kadar keşfedilen kanıtların, ocağın iki ana dönemde kullanıldığını gösterdiğini söylüyor. 12 bin 840 yıl öncesine dayanan ve birkaç yüz yıl süren ilk kullanımda, insanlar yalnızca kemikleri ve boynuzları alet olarak kullanarak kırmızı aşı boyasını çıkarmakla kalmadı, aynı zamanda diğer faaliyetlerle birlikte silah üretip onardı.
Bir asır veya daha uzun bir aradan sonra, bölge kırmızı aşı boyası madenciliği yapan ve bir ocak çukuruna yığınlar halinde eserler bırakan insanlar tarafından iskan edildi.
Araştırmacılar, “Alanın tahmini 800 metrekarelik geri kalanının daha kazılması, örneğimiz tarafından yakalanmayan karmaşıklığı kesinlikle ortaya çıkaracaktır.”