"Kürtler daha iyisini hak ediyor, onları bölgesel stratejimize dahil etmeliyiz"

PeyamaKurd - Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani'nin bu hafta Washington'ı ziyareti sırasında, eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kürtlerin Ortadoğu'da ABD'nin en güvenilir ve ilkeli müttefikleri arasında olduğunu savunarak, Kürt özerkliğine yönelik Amerikan desteğinin yenilenmesi gerektiği yönünde ikna edici bir dava açtı.
Eski ABD Dışişleri Bakanı ve eski CIA Direktörü Mike Pompeo, New York Post gazetesinde, “Kürtler daha iyisini hak ediyor ve ABD bağımsızlık için bir müttefiki nasıl destekleyebilir?” başlıklı bir makale yayınladı. Pompeo, ABD’yi Kürt bağımsızlığına karşı uzun süredir devam eden tereddüt politikasını aktif ve ilkeli bir duruş sergileyerek geçirmeye çağırıyor.
Kararsız bir bölgede sadık müttefikler
Pompeo, Kürt halkının sarsılmaz sadakatini ve fedakarlığını vurgulayarak, Kürt güçlerinin IŞİD ve El Kaide gibi cihatçı tehditlere karşı çoğu zaman büyük bedeller ödeyerek ve tereddüt etmeden ön saflarda savaştığını belirtti.
Pompeo, "Bölgedeki diğer pek çok ortağın aksine, Kürtler hiçbir zaman Amerika karşıtı terörizme bulaşmadı, hiçbir zaman Amerikalıların hayatına mal olmadı ve dostluklarından hiçbir zaman taviz vermedi" vurgusunda bulundu.
Ayrıca, "Orta Doğu'da Amerika'nın en güvenilir ortaklarından biri olduklarını kanıtladılar, ancak Kürt halkının hâlâ gerçek bir vatanı yok" diye yazdı.
“Kürtlerin Bağımsızlık istekleri…”
Dahası, Kürtlerin yönettiği toprakları, otoriterlik, aşırılıkçılık ve Amerikan karşıtı duyguların yaygın olduğu bir bölgede hoşgörü ve çoğulcu demokratlar” olarak tanımlıyor. Pompeo, Kürt halkının, antisemitik ve Batı karşıtı ideolojileri reddettiğini, bunun yerine demokratik değerleri ve temsili hükümet arzusunu benimsediğini de ekliyor.
Kürtlerin bağımsızlık istekleri yalnızca bir hak değil, aynı zamanda ABD politikaları ile yakından uyuşmaktadır. Trump'ın ilk döneminde Dışişleri Bakanı ve CIA Direktörü olarak görev yaptığımda, onların hedeflerimize olan bağlılıklarına tanık oldum.
Bölgesel engellerle yüzleşmek
Pompeo, ABD dış politikasını, bölgesel aktörlerin (özellikle İran'ın) Kürt özerkliğini baltalamasına ceza kesmediği için eleştiriyor. İran'ın Kürt topraklarına yönelik füze saldırıları ve Bağdat'ın petrol ihracatını engelleme ve Erbil'e bütçe ödemelerini askıya alma gibi ekonomik baskı taktikleri gibi olaylara atıfta bulunuyor.
"Bunlar izole olaylar değil. Bunlar, Tahran tarafından sıklıkla teşvik edilen, Kürt özerkliğini boğmak ve boyun eğdirmek için daha geniş bir stratejinin parçasıdır."
Pompeo, Washington'ı bu tür saldırganlıkları caydırmak için net kırmızı çizgiler uygulamaya ve ekonomik ablukaları kaldırmak için Bağdat üzerindeki etkisini kullanmaya çağırıyor. Bunu yapmanın, yalnızca Kürtlere fayda sağlamayacağını, aynı zamanda küresel enerji güvenliğine de katkıda bulunacağını savunuyor. "Ayrıca Kürt bölgelerinin ekonomik olarak boğulmasını da engellemeliyiz" diye ekliyor.
Kürt referandumu tanınmalı
Pompeo ayrıca ABD'yi, Kürt seçmenlerin %93'ünün Irak'tan ayrılmayı desteklediği 2017’de yapılan Kürt bağımsızlık referandumunun meşruiyetini tanımaya çağırdı.
İran'ın desteğiyle Irak hükümeti, sonuca saygı göstermek yerine, askeri operasyonlar başlattı ve Kürt nüfusunu cezalandırmak için bir abluka uyguladı.
Pompeo, "O zamanlar," diye yazdı, "ABD, Irak'ın yapay istikrarını Kürt isteklerinin önüne koymayı seçti; bu, şimdi düzeltmemiz gereken bir hataydı” eleştirisinde bulundu.
Pompeo, "Amerika, Irak Kürtlerinin yüzde 93'ünün bağımsızlığı seçtiği 2017 Kürt bağımsızlık referandumunun meşruiyetine saygı göstermeli" dedi.
Trump başkanlığındaki mevcut ABD yönetimine tavsiyelerde bulunarak, "Amerika'nın Orta Doğu'daki angajmanının bu kritik noktasında Kürtleri bölgesel stratejimize dahil etmeliyiz" dedi.
ABD, Türkiye ile Kürdistan’ın bağımsızlığı için angajman kurmalı
Pompeo, Kürt özerkliği ve potansiyel bağımsızlığı için uzun vadeli bir çerçeve oluşturmayı amaçlayan bir diplomasi çağrısıyla sonlandırıyor. Böyle bir hareketin ABD'nin stratejik çıkarlarını ilerleteceğini ve Amerika'nın dostlarının yanında duran bir ulus olarak imajını güçlendireceğini vurguluyor.
Ayrıca Türkiye ile diplomatik angajman kurulmasını savunuyor ve Ankara'yı daha bağımsız bir Kürdistan'ı bir tehdit olarak değil, bölgesel istikrara giden bir yol ve kronik isyanın sonu olarak görmeye teşvik ediyor.
Son olarak, "Başbakan Mesrur Barzani, barış ve refahı birlikte ilerletmenin yollarını araştırırken Amerika Birleşik Devletleri'nde güçlü bir şekilde karşılanmalı" diye yazdı.
Bu Haber 607 defa okunmuştur.





