Ahmed Şara: DSG’nin adem-i merkeziyet talebi, Irak ve Türkiye’yi riske sokar

PeyamaKurd - Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ülkenin kuzey ve doğusu için önerdiği “ademi merkeziyetçilik” projesini eleştirerek, bunun “bölünme anlamına geldiğini” ve bölgeyi “geniş bir savaşa sürükleyebileceğini” söyledi.
Şara, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında düzenlenen Concordia Zirvesi’ne katılarak, ABD’nin eski CIA Başkanı ve Irak’taki ABD Kuvvetleri Komutanı General David Petraeus ile bir araya geldi.
DSG ile anlaşma ve silahların devlet tekeli
Cumhurbaşkanı Şara, daha önce yıl sonuna kadar DSG ile yapılan anlaşmanın uygulanmasını umut ettiğini belirterek, “Suriye’nin kuzeydoğusunda DSG benzeri bir yapının sürdürülmesi Irak ve Türkiye’yi de risklere maruz bırakacağını” dile getirdi.
Şara, Suriye’nin çatışmalardan korunması için silahların yalnızca devletin elinde olması gerektiğini vurguladı.
DSG’ye “Suriye ordusuna entegrasyon” teklifinde bulunduklarını açıklayan Şara, Kürtlerin haklarının güvence altında olduğunu ve anayasanın bu hakları garanti edeceğini ifade etti.
Şara açıklamasında, Kürtlerin ülkenin kuzey ve doğusunda nüfusun yaklaşık yüzde 25’ini, Arapların ise yüzde 75’ini oluşturduğunu savundu.
10 Mart Anlaşması’na vurgu
Şara, 10 Mart 2025’te DSG ile imzalanan sekiz maddelik anlaşmaya değinerek, “DSG’ye Suriye ordusuna katılma teklifinde bulunduk ve Kürt haklarının korunacağı konusunda güvence verdik, ancak üzerinde mutabakata varılan hususların uygulanmasında gecikmeler yaşanıyor” dedi.
Anlaşmaya göre:
- Ülke genelinde çatışmalar duracak.
- DSG, Suriye devletinin savunma kurumunun bir parçası haline gelecek.
- Kürtlerin anayasal hakları güvence altına alınacak.
- Rojava’daki tüm sivil ve askeri kurumlar, sınır kapıları, petrol ve gaz sahaları Suriye devlet yönetimine entegre edilecek.
“Suriye bir inşa sürecinde”
Hükümetin kota yerine ortaklık ilkesine dayalı olarak kurulduğunu belirten Şara, “Suriye, tüm ülkelerle normal ilişkiler geliştirmek ve kimseye tehdit oluşturmamak istiyor. Ekonomiyi yeniden inşa etme konusunda yetkin kadrolara sahibiz ancak yaptırımların kaldırılması şarttır” dedi.
Şara, Suriye halkının güçlü olduğunu ve ülkenin sorunlarını çözme kapasitesine sahip olduğunu belirterek, Suriye’nin küresel sistemin bir parçası olacağını sözlerine ekledi.
Bu Haber 150 defa okunmuştur.




