Irak Başbakanı Sudani: ABD askerlerine ihtiyaç kalmadı

Irak Başbakanı Sudani: ABD askerlerine ihtiyaç kalmadı

PeyamaKurd - Irak ve ABD önümüzdeki iki yıl içinde aşamalı olarak uygulanacak bir plana göre uluslararası koalisyon güçlerinin Irak'tan çekilmesi konusunda bu ay bir anlaşmaya varmıştı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani, terör örgütü IŞİD'i yenilgiye uğratmada büyük ölçüde başarılı oldukları için ABD askerlerinin bu ülkedeki varlığına artık ihtiyaç kalmadığını ve yakında çekilmeleri için bir takvim açıklamayı planladığını söyledi.

Bloomberg’e verdiği mülakatta Sudani şunları söyledi: “Artık gerekçeler ortadan kalktı. Koalisyona gerek yok, 2024 Irak'ı 2014 Irak'ı değil. Savaş ve çatışma ortamından istikrara geçtik, IŞİD artık hiçbir tehdit teşkil etmiyor.”

Bağdat ve Washington, önümüzdeki iki yıl içinde aşamalı olarak uygulanacak bir plana göre uluslararası koalisyon güçlerinin Irak'tan çekilmesi konusunda bu ay bir anlaşmaya varmıştı.

Reuters'a konuşan kaynaklar ise, planın ABD öncülüğündeki yüzlerce koalisyon gücünün Eylül 2025'e kadar, geri kalanının ise 2026 sonuna kadar çekilmesini kapsadığını söyledi.