İsveç, Avrupa’yı Rus İHA’larından koruyacak füze geliştirdi

İsveç, Avrupa’yı Rus İHA’larından koruyacak füze geliştirdi

 PeyamaKurd - İsveç, Rus drone’larını Avrupa hava sahasında imha edebilecek ucuz bir “mini füze” geliştiriyor.

İsveç merkezli teknoloji şirketi Nordic Air Defense (NAD), Rusya kaynaklı drone ihlallerine karşı Avrupa ülkelerinin hava sahasını korumaya yönelik yeni bir savunma sistemi üzerinde çalışma yapılıyor.

Şirketin geliştirdiği ve “Kruger 100” adı verilen anti-drone mini füzesi, çok düşük maliyetle üretilebiliyor; üretim maliyetinin bir savaş uçağı üretimine kıyasla 16 bin kat daha az olduğu belirtiliyor.

NAD, özellikle son haftalarda Moskova kaynaklı drone girişimlerinin Avrupa’daki havalimanları ve askeri tesisler gibi hassas bölgelere yönelik artış göstermesinin ardından, “kinetik enerji” ile çalışan, patlayıcı veya savaş başlığı içermeyen elektrikli küçük bir füze geliştirdi.

 

Şirket, bu mini füzenin drone’ları takip edip kısa sürede etkisiz hâle getirdiğini; büyük füzelerin yol açabileceği parça ve patlama riskinin olmaması nedeniyle sivil alanlarda daha güvenli bir seçenek sunduğunu söylüyor.

NAD CEO’su Karl Rosander, İsveç’in yeni mini füzesiyle ilgili şunları söyledi:

“Son dönemdeki havalimanlarına yönelik hava ihlalleri, drone’ların sadece imha edilmesi gerektiğinin ve daha karmaşık bir çözüme ihtiyaç olmadığına dair somut bir örnek. Biz, içinde hiçbir savaş başlığı veya patlayıcı olmayan, hareket eden elektrikli bir mini füze üretiyoruz; drone’ları hızlı ve çok kısa sürede imha ediyor.

Bu da sistemin sivil bölgelerde kullanılabilmesine imkân tanıyor. Havalimanlarına parça ve patlayıcı saçılmasını istemiyoruz; bu nedenle küçük mini füzeler, birkaç hafta önce Danimarka’da yaşananlar gibi vakalar için uygun bir çözüm. Ayrıca pahalı füze kullanımından ve sivil altyapı üzerinde parçaların saçılmasından uzak duruyoruz.” diye belirtti.

Bu Haber 198 defa okunmuştur.