YSK: Eger Imamoglu’nun cezasi kesinlesirse…

YSK: Eger Imamoglu’nun cezasi kesinlesirse…

PeyamaKurd - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada, 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

YSK Başkanı Muharrem Akkaya, Ekrem İmamoğlu'nun adaylığı kesinleştikten sonra cezası onanırsa seçildiğinde mazbatasını verilemeyeceğini ve seçimlerin yeniden yapılacağını dile getirdi.

Mahkeme, ayrıca "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması"na hükmetti. Karar kesinleşirse İmamoğlu, 'siyasi yasaklı' olacak ve belediye başkanlığı görevinden de alınacak.

Akkaya, “Adayken ceza alırsa adaylığı düşmez mi” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Adayken ceza alırsa adaylığı düşmez, isterse yarışabilir ama seçilmesi durumunda mazbatası verilmez. Bunun yaşanmış örnekleri de var.”

“Seçimden sonra kesinleşirse dokunulmazlık devreye giriyor”

Mahkeme kararı seçim sonrası kesinleşirse ne olur?” şeklindeki soruya da yanıt veren Akkaya şunları dile getirdi:

 “Öncelikle o durumda olay bizden yani YSK’dan çıkmış oluyor. Karar mercii TBMM’dir. Fakat Cumhurbaşkanlığı dokunulmazlığı ve sorumsuzluğu olduğu için etkilenmez, dönem sonuna bırakılır. Milletvekillerinin de çok başına geliyor biliyorsunuz. Anayasa’daki istisnai hükümler dışında milletvekilliği düşmüyor.”

Yorumlar (0)

Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın!

Yorum Yazın