Diyarbakırlılar, Öcalan'ın 'silah bırakın' çağrısını nasıl değerlendirdi?

PeyamaKurd – PKK lideri Abdullah Öcalan'ın PKK'ye silah bırakma ve kendini feshetme çağrısı yapması açıklamanın yapıldığı saatlerde Diyarbakır'da dikkatle izlendi.
Yoğun kalabalığın olduğu Dağkapı’daki Şeyh Said meydanına dev ekran kurularak, Abdullah Öcalan’ın çağrısı takip edildi. Güvenlik güçleri de geniş önlemler aldı. Bomba araması yapıldı, etraf bariyerlerle kapatıldı, gelenler ise üst aramasından geçirilerek meydana alındı.
Açıklama anında derin sessizliğin hâkim olduğu alanda, açıklama öncesi yer yer zılgıtlar atıldı. Açıklama sırasında ise ağlayanlar ve birbirlerine sarılanlar oldu. Açıklamanın başında Öcalan'ın fotoğrafının yayımlanması ise meydanda coşkuyla karşılandı. Açıklama sonrası yer yer sessizlik hakimliğini korurken, açıklamayı halayla karşılayanlar da oldu. Ardından kalabalık dağıldı.
PeyamaKurd, Diyarbakırlılara Öcalan’ın çağrısı hakkında düşündüklerini sordu.
Diyarbakır halkı açıklamayı nasıl değerlendirdi?
PKK'ye silah bırakma ve kendini feshetme çağrısı yapan PKK liderinin sözleri, Kürt siyasetinin merkezi olarak bilinen Diyarbakır'da bazıları tarafından hoş karşılanırken bazıları ise beklenen açıklamanın yapılmadığını belirtti.
Yücel Kaynartepe de Öcalan'ın mesajını dinlemeye gelenlerden birisi. Öcalan'ın çağrısını olumlu bulduğunu belirten Kaynartepe’ye göre bundan sonrası için yeni bir süreç yürütülmesi gerekiyor.
Kentte hemen hemen herkesin talebinin aynı olduğunu belirten Kaynartepe, barış ve huzurun sağlanmasını istediklerini söyledi. Süreçten ve devletten beklentisinin neler olduğunu sorduğumuz Yücel Kaynartepe, "Bu haklarımın iade edilmesini istiyorum ve coğrafyamda savaş istemiyorum. Kimliğim, kültürüm ve dilimle onurlu bir şekilde yaşamak istiyorum” dedi.
**
62 yaşında olduğunu söyleyen Hediye Teyze de meydanda açıklamayı takip edenlerden idi. Hediye Teyze, “Barış gelsin, çözüm olsun. Ağlamayalım artık kimse ölmesin” diyenlerden.
Agit Boyacı da ailesi ile Öcalan'ın mesajını dinlemeye gelenlerden. Diyarbakır'da bir eğitim kurumunda öğrenci olduğunu aktaran Boyacı, barış istediğini vurguladı. Bütün Kürtler gibi savaş istemediğini dile getiren Agit, "Kendi topraklarımızda kendi dilimizi kültürümüzü rahatça yaşayabileceğimiz bir ülke istiyoruz" dedi.
Dağkapı’da esnaf olan Ahmet Öz ise, mesajı dikkatle dinledikten sonra duygulandığını belirtti. Çözümsüzlüğün böyle sürmeyeceğini belirterek: "Öcalan ne derse arkasındayız. Muhakkak bir çare bulunması lazım. Biz de herkes gibi eşit haklara sahip olmak istiyoruz" diye konuştu.
**
Endişeli ve tatmin olmayanlar da vardı…
PKK liderinin, silah bırakma çağrısı ciddi bir umut yaratsa da bundan sonraki sürece temkinli yaklaşanların sayısı da az değil. Öcalan'ın mektubunu dinledikten sonra endişelerini dile getiren Diyarbakırlılar da vardı.
Onlardan biri Eylem Yeşilkaya. Yeşilkaya, PKK'nin silah bırakmasından sonra ne olacağı konusunda endişeli olduğunu söyledi. Ayrıca çözüm için, devletin de Kürt meselesi konusunda demokratik adımlar atması gerektiğini söyledi.
Kürtler ne kazandı?
İrfan Karakaş’ta endişe duyanlardan. PKK'nin silah bırakıp kendini feshetmesinin Kürt meselesinin çözümü olmayacağını belirten Karakaş, bundan sonraki süreçle ilgili endişeli olduğunu sözlerine ekledi.
Karakaş devam etti: “Açıklama yapıldı ama ne karşılığında? Kürtler ne kazandı? Ya da kazanmak için mi Öcalan örgüte silah bırakın dedi. Oldu bittiye geldi gibi hissettim.”
Bu Haber 1238 defa okunmuştur.Barın Orakçı da aynı yönde eleştiri yapanlardan. Orakçı, “Kayyumlar devam ederken yapılan bu açıklama yetersiz. Anadilde eğitim hakkı mı, anayasal hak mı, ya da hangi hak? Bize neler verildi. Şimdi ne elde ettik? Hiçbirinin yanıtı yok. Sadece silah bırak dedi. Ne karşılığında peki?” diye sordu.





