Bağdat-Erbil petrol krizi çözüldü: İhracat başlıyor

Bağdat-Erbil petrol krizi çözüldü: İhracat başlıyor

PeyamaKurd - Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Irak Petrol Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Yapılan anlaşmaya göre, günlük üretimin bir kısmı iç tüketime ayrılacak, geri kalan miktar ise Irak pazarlama şirketi SOMO'ya teslim edilecek.

Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan Çarşamba günü yapılan açıklamada, anlaşma metninin her iki taraftan 23 temsilci tarafından imzalandığı kaydedildi.

Açıklamaya göre, Irak Petrol Bakanlığı heyetinden 17 temsilci de imza atanlar arasındaydı.

Görüşmelerin 17 Temmuz'da başladığı ve bu süreçte Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm petrol sahalarının ziyaret edildiği bildirildi.

Teknik değerlendirmelerin ardından, 11 Ağustos'ta petrol ihracatının yeniden başlatılması mekanizması üzerinde uzlaşı sağlandığı belirtildi.

Anlaşmaya göre, günlük üretimin 50 bin varillik kısmı Kürdistan Bölgesi'nin iç tüketimi için ayrılacak, kalan miktar ise günlük üretim miktarına göre SOMO'ya teslim edilecek.

Doğal Kaynaklar Bakanlığı, petrol ihracatının yeniden başlaması için Irak Federal Hükümeti ile Türkiye Hükümeti arasında da görüşmelerin yapılması ve sürecin uygulanması gerektiğini vurguladı.

Bu Haber 309 defa okunmuştur.