Kürdistan petrolü sevkiyatına yeniden başlanıyor!
PeyamaKurd - Irak Parlamentosu, bütçe yasasında yapılan değişiklikleri onaylayarak Kürdistan Bölgesi'nden petrol sevkiyatının yeniden başlamasının önünü açtı. Buna göre, Kürdistan Bölgesi petrolü yeniden Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) tarafında sevk edilecek.
Yasa tasarısında yapılan değişikliklere göre, Kürdistan Bölgesinde üretilen her varil için 16 dolar ödenmesi talep ediliyor.
Irak Parlamentosu Üyesi Dr. Biriyar Reşid yaptığı açıklamada, “Her petrol varil üretimi için 16 dolar belirlendi. Bu süreçte, uluslararası bir danışmanlık şirketi 60 gün içinde üretim ve taşıma maliyetlerini petrol sahalarına göre detaylandırarak bir rapor hazırlayacak” dedi.
Bütçe Yasası'nın 12. maddesi nedir ve neden önemlidir?
Irak Genel Bütçe Yasası'nın 12. maddesinde, Kürdistan Bölgesi'nde üretilen petrolün maliyeti belirleniyor. Irak genelinde üretilen her varil için 6 dolar belirlenirken, bütçe yasasında yapılan değişiklikte Kürdistan Bölgesinde üretilen her varil için 16 dolar ödenmesi talep ediliyor.
Parlamento tarafından değiştirilmesi onaylanan yasa tasarısının ikinci bölümünde ise, eski metinle yeni metin karşılaştırılıyor. Yeni metne göre, Federal Maliye Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi'nin egemenlik harcamalarını karşılayacak.
Ayrıca Federal Maliye Bakanlığı, A ve B paragraflarına göre SOMO tarafından alınan veya Petrol Bakanlığı'nca Kürdistan Bölgesi'nde üretilen petrolün üretim ve nakliye maliyetlerini de üstlenecek.
Bu süreçte, uluslararası bir şirketin 60 gün içinde yapacağı incelemenin ardından bir varil petrolün maliyeti belirleninceye kadar Kürdistan Bölgesi'ne avans ödemesi yapılacak.
Onaylanan yasa tasarının ikinci bölümüne göre, danışman şirket, petrol üretim ve nakliye maliyetlerini Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na sunacak. Ardından petrolün SOMO'ya teslim edilerek Kürdistan Bölgesi'nin her varil için 16 dolar avans alacağını belirleniyor.
Ayrıca yasa tasarısında yapılan değişiklikler çerçevesinde, 400 bin varil petrolün SOMO'ya veya Petrol Bakanlığı'na teslim edilmesi gerekiyor, ancak üretilen petrolün Ceyhan Limanı'na gönderilmemesi durumunda Irak Petrol Bakanlığı'nın ihtiyacına göre iç piyasada kullanılması talep ediliyor.
“Hazırlanan maliyet raporun her iki taraf için bağlayıcı olacak”
Üçüncü ve dördüncü maddelerde ise, danışmanlık şirketine petrol üretim maliyetinin belirlenmesi için 60 gün süre tanınıyor. Söz konusu maddelerde her varil üretimi için 16 dolar esas alınması ifade ediliyor. Beşinci madde ise danışman şirket tarafından hazırlanan raporunun her iki taraf için bağlayıcı olacağı belirtiliyor.
Bu düzenleme üzerindeki oylama, Erbil ile Bağdat arasında 26 aydır süren gerilimin çözümünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
“Bu düzenleme, Kürdistan petrolünde üretim maliyeti sorununu giderecektir”
Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu üyesi Cemal Koçer düzenlemenin onaylanmasının birçok sorunun çözümünde kritik rol oynacağını belirterek, “Bu düzenleme, Kürdistan petrolünde üretim maliyeti sorununu ve şirketlerin Irak ile yaşadığı anlaşmazlıkları giderecektir. Şirketler 6 dolarlık maliyeti kabul etmiyor. Ayrıca bu madde, Irak petrolü için yeni bir ihracat kapısı açabilir. Zira şu anda yalnızca Fav Limanı kullanılmaktadır, bu limanda yaşanacak bir sorun Irak'ı ekonomik felakete sürükleyebilir" şeklinde konuştu.
Bu Haber 100 defa okunmuştur.