Başkan Barzani’nin Ofisinden Düzeltme Açıklaması
PeyamaKurd- Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada, Feridun Abdulkadir’in Kerkük Valisi olarak atanmasi konusundaki tavrı ve bu yaklaşım ile ilgili basında yer alan haberlerin KYB’nin yanlış anlamasina neden olduğu ifade edildi.
Söz konusu olan açıklamaya göre, 2 Haziran Pazar günü Gazeteci Arif Kurbani, Başkan Barzani ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Rûdaw Radyo ile bir söyleşi gerçekleştirmişti, ancak bu söyleşi, KYB cephesinde yanlış anlaşılmış ve farklı yorumlara sebep olmuştur.
Bunun üzerine, konu hakkında Başkan Barzani’nin Ofisinden yapılan yazılı bir açıklama ile Arif Kurbani’nin görüşmesinde dile getirilen mevzuya açıklık getirildi.
Şöyleki;
“Başkan Barzani’nin Kerkük Valiliği makamı hakkındaki görüşü ve Feridun Abdulkadir’in isminin anılması ile ilgili mevzunun kamuoyu ve tüm taraflarin bilgisine sunuyoruz;
1- Kürdistan Bölgesi’nde yeni hükümet kabinesinin kurulma çalışmaları ile Kerkük’e vali atama konusundaki çabaların paralel yürümesi için KDP ve KYB arasında şeffaf bir anlaşma imzalanmıştır. Başkan Barzani ile Kosret Resul tarafından imzalanan anlaşmada, Kerkük Valiliği makamı için ortak aday belirleme konusunun KDP ve KYB arasındaki anlaşmanın da temeli olması gerektiğine vurgu yapılmıştır. Bu konunun Kürdistan Bölgesi Başkanlığı seçimleri ile yakından uzaktan hiç alakası yoktur. KYB’li kardeşlerimiz tarafından hangi tarafa çekildiği ya da anlaşmanın nasıl yanlış anlamalara yol açtığı bilinmemektedir.
2- Kerkük Valiliği makamı için Feridun Abdulkadir’in Valiliğe aday olması konusu Kosret Resul tarafından dile getirilmiştir.Başkan Barzani, bu öneriyi uygun görmüştür ve Ferset Sofi’yi görevlendirerek Kosret Resul’e bu konudaki onayını ulaştırmasını istemiştir. Bu, Başkan Barzani ile Kosret Resul’un, Feridun Abdulkadir ismi üzerinde görüş birliğine vardıkları anlamına gelmektedir. Ancak, Feridun Abdulkadir Kerkük Valiliği görevine gelmek için herhangi bir talepte bulunmamıştır. Kendisi Başkan Barzani ve Kosret Resul tarafından bu makam için uygun görülmüştür. Abdulkadir bu zorlu görevi alamayacağını ama Kerkük’e hizmet ve sorunların çözümü icin her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğunu belirtmiştir.
3- Kerkük’teki olağanüstü koşulların ortadan kaldırılması, idari durumların normalleşmesi için Kerkük’ün güçlü bir valiye ihtiyacı vardır. Bu vali, KDP ve KYB’nin dışında diğer Kürt, Türkmen ve Arap bileşenlerinin ortak adayı olması gerekmektedir.
Bu Makale 42115 defa okunmuştur.