AFP: Kürt taraftarları 'terörist olarak suçlamayı' kendilerine hak görüyorlar

AFP: Kürt taraftarları 'terörist olarak suçlamayı' kendilerine hak görüyorlar

PeyamaKurd - Türkiye’deki futbol kulübü taraftarlarının ‘Kürt rakiplerine attığı küfürler ve terörizm suçlamaları’ Türkler ile Kürtler arasında onlarca yıldır süregelen problemin spora yansımasının açık bir örneği.

Amedspor, yaklaşık 85 milyonluk nüfusu olduğu tahmin edilen Türkiye’de ‘Kürtler arasında en popüler takım’ durumundayken Türklerce’ en fazla nefret edilen takımdır. 

Dünyanın en prestijli basın ajanslarından olan Fransız merkezli Agence France-Press (AFP), bu hafta Amedspor’u konu edindi.

AFP şunları yazdı: Amedspor taraftarları kendi kulüpleri hakkında şöyle düşünüyor, "Amedspor sadece bir Diyarbakır takımı değil, bir Kürt milli takımı.”

Sakaryaspor ile İstanbul’da karşılaşan Amedspor sahadan beraberlik ile ayrıldı. Polis güçleri ve zırhlı araçlar, Amedspor’u karşılamak için İstanbul semtlerini güvenlik açısından çembere almıştı.

Kürt taraftarları terörist olarak suçlamayı kendilerine hak görüyorlar’

O sırada kulübü ile Amedspor arasında oynanan maçta saha dışında maça girmeyi bekleyen Sakaryaspor taraftaları, "Onlar takım değil, terörist" görüşünü savundu. 

Sakaryaspor taraftarları, maç öncesi Türkiye Milli Marşı okunurken, Bozukurt işareti yaparak Kürt taraftarlara karşı ‘radikal ırkçı’ faaliyetlerde bulundu. Maç içinde ise; ideolojik sloganlar atarak ‘Kürt takımını desteklemeye gelen Kürt taraftarları terörist olarak suçlamayı kendilerine hak görüyorlar.’

Ancak söz konusu maç, Amedspor taraftarı için değerli bir fırsattı. Çünkü Türk spor yetkili ve kurumları güvenlik gerekçesiyle Amedspor taraftarlarını uzun yıllar deplasman yasağı koymuştu. Bu durum ‘ideolojik ayrıştırmanın’ sporun içine nasıl intikal ettiğinin en açık göstergelerinden sadece bir tanesi…

Kulübün merkezi olan ve aynı zamanda Kürtlerin en yoğun yaşadığı kent olan Diyarbakır, 2015-2016 yıllarında Türkiye Ordusu ile PKK arasında yaşanan yoğun çatışmaların izlerini hâlâ sokaklarında taşıyor. 

Birçok Kürt, ülkede önemli bir ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtiyor. Ankara ise, Kürtlere azınlık olarak ayrımcılık yapmadığını, aksine PKK'ya karşı olduğunu belirterek söz konusu iddiaları kabul etmiyor.

***

"Türkiye'deki Kürtler, Türk olmayı kabul ettikleri sürece, özel alanda Kürt olarak yaşamakta özgürdürler

Amedspor kulübüne olan destek ve nefret, kulübün 2015 yılında ismini ‘Amedspor’ olarak değiştirmesinden sonra patlama yaptı.

Spor sosyoloğu Dağhan Irak, "Amedspor'un, renkleriyle, adıyla varlığını sürdürmesi, dokuz yılın ardından çok güçlü ve eşi benzeri görülmemiş bir direniştir" dedi.

Dağhan Irak, Diyarbakır kulübünün ve oyuncularının, PKK'ya yönelik operasyonların durdurulması çağrısı da dahil olmak üzere defalarca yaptırımlarla karşı karşıya kaldığını belirtti ve ekledi:

"Türkiye'deki Kürtler, kamusal alanda Türk olmayı kabul ettikleri sürece, özel alanda Kürt olarak yaşamakta özgürdürler. Kürtler, Kürt olarak oynamadıkları sürece özgürce oynayabilirler."

Kürtler; Türkiye, Suriye, Irak ve İran arasında dağlık bölgelerde yaşayan bir millet. Uzun yıllardır kendi vatanları için, bağımsız bir ülke olarak tanınmak amacıyla mücadele veriyorlar. 

***

“Barselona Katalanlar için neyse, Amedspor da Kürtler için o”

Diyarbakır ekini, geçen yıl ikinci ligde maçlarını ortalama 20 bin seyirci önünde oynuyordu. Bu sezon sonunda 1. ligde mücadele edecek takım, hala her deplasman maçında ‘nefret, ırkkçı ve radikal ideolojik yaklaşımlar’ ile karşılaşıyor.

Türkiye lig maçlarında, Kürt bölgelerinden gelen takımlar ve taraftarları arasında sık sık kavgalar yaşanıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Batı'nın muhafazakâr şehri Bursa'da oynanan bir maçta Bursalı taraftarlar, Amedsporlu futbolculara bıçak da dahil olmak üzere çeşitli cisimler atılmıştı. Takım kadrosunda Kürt olmayan birçok oyuncu bulunsa da kimlik, kulübün temel unsurlarından biridir.

Amedsporlu taraftarlar, “Barselona Katalanlar için neyse, Amedspor da Kürtler için o” görüşünde. 

***

“Bize karşı bunca önlemin sebebi ırkımız”

Kürt taraftarlar ağustos ayında Nevşehir’de, Amedspor formasını çıkarmayı reddeden Kürt inşaat işçilerinin dövülüp kurşunlanmasının ardından, takımın renklerin daha da öne çıktığını söyledi.

Bir başka Amedspor taraftarı ise, polisin uyguladığı ağır yaptırımlara tepki gösterdi.

"2000 polis memuruna karşılık 200 taraftardık!" diyen taraftar, sekiz kez üstünün arandığını söyledi ve ekledi, “Neden bize karşı bu kadar çok önlem alıyorlar? Çünkü bunun sebebi ırkımız."


Çeviri: PeyamaKurd 

Bu Haber 46936 defa okunmuştur.