Haaretz: ‘Türkiye stratejik çıkarını Kürt karşıtı siperde görüyor’
PeyamaKurd - Heyet-u Tahriru'ş Şam (HTŞ) ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında ABD gözetiminde yürütülen müzakerelerde neler konuşuluyor?
HTŞ, Beşar Esad'ı devirmesinin ardından Suriye'nin geleceği merakla beklenirken, önde gelen bir İsrail gazetesinde Ankara'nın bölgedeki nüfuzuna dair bir yazı yayımlandı.
Haaretz'in Orta Doğu ilişkileri analistilerinden Zvi Bar'el'in kaleme aldığı analiz "Suriye, Türkiye'nin himayesine girerse İsrail'in eylem özgürlüğü kısıtlanır" başlığını taşıyor.
‘Türkiye stratejik çıkarını Kürt karşıtı siperde görüyor’
"Stratejik çıkarını Suriye'yi Kürt karşıtı sipere çevirmede gören Türkiye, Rusya ve İran'ın yerini almak istiyor. Suriye'nin hava sahasının kontrolü de buna dahil" ifadesiyle başlayan yazıda İsrail'in Suriye topraklarındaki kontrolünü büyüttüğü de hatırlatıldı.
Binyamin Netanyahu yönetiminin Gazze savaşında Hamas'ı gerekçe göstererek neredeyse sınırsız hareket edebildiği ancak Suriye'de benzer bir durumun olmadığı değerlendirmesi paylaşıldı.
"İsrail'le çatışma niyetimiz yok" diyen HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani’nin kazandığı uluslararası desteğin Tel Aviv'i kısıtladığı ve kısa süre içinde İsrail askerlerinin çekilmesi için baskı yapılabileceği savunuldu.
Zvi Bar'el neredeyse tüm dünyanın terör örgütü olarak tanımladığı HTŞ'nin kurmaya çalıştığı yeni rejimin uluslararası ilişkilerinin normalleştirilmesi için Ankara'nın önemli çaba sarf ettiğini ve Suriye-Türkiye ilişkilerinin "iyi komşuluğun" çok ötesine geçtiğini belirtti.
‘Türkiye, İsrail’in operasyonlarını da etkileyebilir’
İsrail'in önceden Hmeymim Hava Üssü'ndeki Rus güçleriyle koordineli çalışarak etki gösterdiğini hatırlatan yazar, Suriye hava sahasının fiili yöneticisinin artık Türkiye olabileceğini ve yeni rejimle birlikte Tel Aviv'i engelleyebileceğini vurguladı:
Türkiye-Suriye ilişkisinin evrimi, İsrail'in Suriye'deki operasyonlarını kayda değer ölçüde etkileyebilir. Türkiye, İsrail güçlerinin tampon bölgeden çekilmesine yönelik uluslararası çabaların başını çekmek haricinde, İsrail'in hava operasyonu özgürlüğünün sınırlarını belirleyebilir.
Nihayetinde İsrail muhtemelen Türkiye'yle anlaşmalar yapma ihtiyacı hissedecek. Bu anlaşmalar Gazze gibi başka alanlarda siyasi maliyetleri de beraberinde getirebilir.
‘Ankara, SDG’ye karşı operasyonlarını genişletebilir’
Suriye'deki İsrail operasyonlarını kınayan Türkiye'nin de komşusunun topraklarının bir kısmını kontrol ettiğini hatırlatan köşe yazarı, Ankara'nın SDG’nin ağırlıkta olduğu ABD destekli güçlerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) karşı düzenlediği operasyonları Fırat'ın doğusuna da taşımak istediğini aktardı.
SDG'nin ise yeni Suriye bayrağını kullanarak rejimde kalmayı kabul ettiğine dair sinyaller verdiği bildirildi.
HTŞ'yle SDG arasında ABD gözetiminde yapılan müzakerelerde Kürtlerin Deyrizor, Rakka ve Tabka'dan çekilme karşılığında Afrin, Tel Abyad ve Resulayn'a yerleşmeyi istediği iddiaları da yazıda yer aldı. Bu ihtimalin gerçek olması için Türkiye'nin kontrol ettiği bu bölgelerdeki askerlerini çekmesi gerektiği söylendi.
“SDG, geçici hükümet sonrası yönetimde yer almayı istiyor”
SDG'nin özerk yönetimlerinin tanınmasını, yetki süresi Mart 2025'te biteceği açıklanan geçici hükümet sonrasında oluşturulacak Şam yönetiminde yer almayı, Türkiye'ye bağlı tüm birliklerin çekilmesini ve Kürtçe'nin ikinci resmi dil olarak kabul edilmesini istediği de belirtildi.
Hem Türkiye'yi hem de SDG'yi memnun etmek zorunda kalan Colani’nin dikkatli olması gerektiği hatırlatıldı.
Bu Haber 797 defa okunmuştur.