“Özerk bir Kürt bölgesi ve onlara destek Türkiye için tehdit”

“Özerk bir Kürt bölgesi ve onlara destek Türkiye için tehdit”

PeyamaKurd - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsveç'in NATO'ya katılımını kabul ettiğini dün yaptığı açıklama ile duyurdu.

Türkiye, İsveç’in PKK v e PYD’yi desteklediği iddiası ve FETÖ yandaşlarını iade etmemesi nedeniyle Stocholm’ün NATO'ya katılımını uzun süredir reddediyordu.

İngiltere merkezli Middle East Eye'de, Erdoğan'ın Vilnus Zirvesi öncesi gündeme getirdiği, Türkiye'nin AB üyeliği şartının değerlendirildiği bir analiz yayınlandı. 

Ankara'nın itirazları, geçen sene Madrid'deki mutabakat zaptına rağmen devam etti.  Erdoğan Finlandiya'nın üyelik teklifini onaylarken, İsveç'in üyelik teklifini terörizm ve güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek reddetmeye devam ediyordu.

Erdoğan dün, İsveç Başbakanı Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg tarafından yapılan ortak açıklamaya ile İsveç'in teklifini de onayladı.

“Özerk bir Kürt bölgesi Türkiye için tehdit”

İsveç anayasa ve yasalarını değiştirdi. PKK kanadına karşı terörle mücadele işbirliğini önemli ölçüde genişletti ve Türkiye'ye silah ihracatına yeniden başladı.

İsveç, Üçlü Mutabakat Zaptının tüm unsurlarının tam olarak uygulanmasına yönelik olarak, her türlü terörizme ve tezahürüne karşı sürdürdüğü mücadelenin temeli olarak bir yol haritası sunacaktır.

İsveç, YPG/PYD'ye destek vermeyeceğini yineliyor.  Türkiye, Kürt güçlerin Suriye'de “özerk bir Kürt bölgesi” kurma hedefinin ulusal ve toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini düşünüyor.

İsveç, Türkiye'de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek vermeyeceğini de yineliyor. FETÖ, Temmuz 2016'da Türkiye'deki darbe girişimini planlamakla suçlanıyor. Erdoğan ve hükümeti, FETÖ'nün hükümeti devirmek amacıyla yargı, polis, ordu ve eğitim sektörü dahil olmak üzere çeşitli devlet kurumlarına sızdığını belirtiyor.

Türk hükümeti, darbe girişimi de dahil olmak üzere yasadışı faaliyetlere karıştığı iddiası ve devletin istikrarını ve kurumlarını baltalamaya yönelik sözde çabaları nedeniyle FETÖ'yü bir terör örgütü olarak görüyor.

Türkiye ve İsveç mutabakata vardı

Hem İsveç hem de Türkiye, terörle mücadele işbirliğinin İsveç'in NATO'ya katılımından sonra da devam edecek uzun vadeli bir çaba olduğu konusunda anlaştılar. 

Stoltenberg, NATO'nun terörizmi her türlü biçimi ve tezahürüyle kategorik olarak kınadığını bir kez daha teyit etti. NATO, Genel Sekreter'in NATO'da ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörlüğü makamını kurması da dahil olmak üzere, bu alandaki çalışmalarını önemli ölçüde artıracak.

Üç lider, Müttefikler arasında savunma ticareti ve yatırımına yönelik herhangi bir kısıtlama, engel veya yaptırım olmaması ve olası engelleri kaldırma ilkesine bağlı kaldılar. 

“İsveç 2019’da Türkiye’ye silah ambargosu uygulamıştı”

Suriye'nin kuzeyindeki Türk askeri saldırısının ardından (2019) İsveç, Türkiye'ye silah ambargosunu duyurmuştu. Söz konusu karar, saldırının bölgedeki Kürt güçler ve sivil nüfus üzerindeki etkisine ilişkin uluslararası kaygılara neden olacağı için verilmişti. 

İsveç hükümeti, katı silah ihracatı kontrol politikalarına uygun olarak, kendi silahlarının çatışmada potansiyel olarak kötüye kullanılması konusundaki endişelerini dile getirdi. Yasak, bölgede şiddetin ve istikrarsızlığın alevlenmesini önlemek için bir önlem olarak uygulandı. 

Türkiye, Avrupa Birliği'ne (AB) üye olma hedefini aktif olarak sürdürmektedir. Dün varılan mutabakat sonrası İsveç, AB-Türkiye Gümrük Birliği'nin modernizasyonu ve vize serbestisi de dahil olmak üzere, Türkiye'nin AB katılım sürecini yeniden canlandırma çabalarını aktif olarak destekleyecektir. 

Bu Haber 42098 defa okunmuştur.