Yunan personel kabul etti! Şiddeti yaşayanların anlattıkları ise korkunç!

Yunan personel kabul etti! Şiddeti yaşayanların anlattıkları ise korkunç!

PeyamaKurd - Yunan sahil güvenliğinin son üç yıl içinde Akdeniz'de çok sayıda göçmenin ölümünden sorumlu olduğunu, göçmenlerden dokuzunun kasıtlı olarak denize atıldığı ifade ediliyor.

BBC'ye açıklama yapan Yunan sahil güvenliği, yasa dışı faaliyetlere ilişkin tüm suçlamaları şiddetle reddediyor.

Yunan görevli suçunu itiraf etti

Yunan hükümeti ülkeye girmeye çalışan insanları uzun süredir, geldikleri ülke olan Türkiye'ye geri yollamakla suçlanıyor. Bu, uluslararası hukuka aykırı bir durum.

Yunan Sahil Güvenliği eski sorumlusu Dimitris Baltakos, BBC'nin kamerası önünde yaptığı şeylerin yasadışı olduğunu istemeden itiraf etti.

Görgü tanıklarına göre Yunan Sahil Güvenliği, Türkiye'den Avrupa'ya gitmeye çalışan onlarca göçmeni suya itti. En az 40 kişi öldü, Yunan Sahil Güvenliği 9 kişiyi bilinçli şekilde denize attı.

**

Şiddeti yaşayanların anlattıkları korkunç!

BBC’deki bilgilere göre, en tüyler ürpertici ifadelerden biri, Eylül 2021'de Sisam adasına ayak bastıktan sonra Yunan yetkililer tarafından yakalandığını söyleyen Kamerunlu bir adama aitti.

Görüştüğümüz tüm kişiler gibi o da sığınmacı olarak Yunanistan topraklarında kaydolmayı planladığını söyledi.

"Biz limana zar zor yanaştık, polis arkamızdan geldi. Siyah kıyafetli iki polis, sivil kıyafetli üç polis daha vardı. Maskeliydiler, sadece gözleri görülebiliyordu.”

Kendisi ve diğer iki kişi (biri Kamerun'dan, diğeri Fildişi Sahili'nden) bir Yunan sahil güvenlik botuna nakledildiler ve orada olaylar korkunç bir hal aldı:

“Kamerunluyla başladılar. Onu denize attılar. Fildişi Sahili'nden gelen adam 'Kurtarın beni, ölmek istemiyorum' dedi. Sonunda sadece eli suyun üstünde kaldı. Vücudu suyun altındaydı. Eli yavaş yavaş kaydı, su onu yuttu."

Görüştüğümüz kişi kendisini kaçıranların onu dövdüğünü söylüyor:

"Başıma yumruklar yağıyordu. Sanki bir hayvanı yumruklar gibi” dedi.

Daha sonra onu da can yeleği olmadan suya ittiklerini söylüyor. Kıyıya kadar yüzebilmiş ancak diğer iki kişinin (Sidy Keita ve Didier Martial Kouamou Nana) cansız bedenleri Türkiye'de kıyı şeridinde bulundu.

Somali'den başka bir adam da BBC'ye, Mart 2021'de Sakız adasına vardığında Yunan ordusu tarafından nasıl yakalandığını ve daha sonra Yunan sahil güvenliğine nasıl teslim edildiğini anlattı.

Sahil güvenliğin onu suya bırakmadan önce ellerini arkadan bağladığını söyledi:

"Beni denizin ortasına fermuarla bağladılar. Ölmemi istediler."

**

İnsan hakları grupları, Avrupa'da sığınma başvurusu yapmak isteyen binlerce kişinin yasa dışı şekilde Yunanistan'dan, Türkiye'ye geri gönderildiğini, onların uluslararası hukukta ve Avrupa Birliği hukukunda güvence altına alınan sığınma talebinde bulunma haklarının ihlal edildiğini iddia ediyor.

Avusturyalı aktivist Fayad Mulla, geçen yıl şubat ayında Yunanistan'ın Midilli adasında bu tür operasyonların ne kadar gizli olduğunu kendi gözleriyle gördüğünü söyledi.

**

Yunanistan iddiaları reddediyor

Yunanistan "göçmenleri denize geri itme" olarak adlandırılan eylemleri yaptıklarını reddetti.

Yunanistan, pek çok göçmen için Avrupa'ya giriş kapısı konumunda. Geçen yıl Avrupa'ya deniz yoluyla 263 bin 48 kişi gelmiş ve Yunanistan bunların 41 bin 561'ini (%16) kabul etmişti.

Türkiye, 2016 yılında mültecilerin Yunanistan'a geçişini durdurmak için AB ile bir göçmen anlaşma imzaladı, ancak 2020'de artık bunu uygulayamayacağını söyledi.

Yunan sahil güvenliği daha önce Akdeniz'de son on yılın en büyük göçmen gemi kazasındaki rolü nedeniyle eleştirilmişti.

Bu Haber 13888 defa okunmuştur.