DEM Parti heyeti ile Özgür Özel görüştü: Karşılıklı açıklamalar

Yayınlanma Tarihi :
DEM Parti heyeti ile Özgür Özel görüştü: Karşılıklı açıklamalar

PeyamaKurd - DEM Parti heyeti ile görüşme ardından ortak basın açıklamasında konuşan CHP Lideri Özgür Özel,  'Suriye'de anayasal güvence' çağrısı yaptı, Kobani için Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın açılmasını talep etti ve MHP'li Feti Yıldız'a 'Keşke' demesin, kanun teklifini Meclis'e getirsin’ şeklinde yanıt verdi.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, CHP lideri Özgür Özel ile bir araya geldi.

CHP heyeti DEM'i kapıda karşıladı

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile Grup Başkan Vekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli'den oluşan heyeti CHP Genel Merkezinde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke'nin de aralarında olduğu heyet kapıda karşıladı.

DEM Parti heyeti daha sonra CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmek üzere toplantının yapılacağı salona geçti. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunuldu 

Söz alan Tuncer Bakırhan, Özgür Özel'e Halep konusundaki açıklamalarından ötürü teşekkür etti. Suriye'deki son gelişmeleri masaya yatırdıklarını kaydeden Bakırhan, olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Bölgede tehlikeli bir oyun kurulduğunu söyleyen Bakırhan, iktidarın da bu durumu görüp üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Siyasetçilerin Kürtleri ötekileştiren bir dil kullandığını belirten Bakırhan, "Kırıcı, ötekileştirici dilden başta medya olmak üzere siyasi aktörlerin vazgeçmesini istiyoruz. Barışçıl bir dile ihtiyaç var" dedi.

Bakırhan, "Kürtler bölgede yaşadıkları hiçbir ülkenin değerleriyle bir sorunları yok, olmayacak da. Bunun üzerinden oluşturulan algıları kabul etmiyoruz. dedi.

"Suriye bizim için önemli" diyen Bakırhan "Suriye'de demokratik bir zemin oluşması için mücadele yürütüyoruz. Suriye'de insani kriz var" dedi. Suriye'de ateşkes olduğunu ancak ateşin kesilmediğini ifade eden Bakırhan, sorunun diyalogla çözülmesi gerektiğini ve Türkiye'nin Suriye üzerindeki rolünü yapıcı bir şekilde değerlendirmesini ifade etti.

Özel: Suriye'de anayasal güvence sağlanmalı

Devamla söz alan CHP lideri Özgür Özel de süreci başından beri yakından takip ettiklerini, Suriye ve Türkiye'deki barışı iç içe gördüklerini vurguladı. Suriye'de bir an önce barışın sağlanması gerektiğini kaydeden Özel, bu durumun Türkiye'deki barışı da etkileyeceğini söyledi.

Özel, Suriye'deki tüm halkların haklarının anayasal güvence altına alınması gerektiğini belirtti.

"İşler yolunda giderken kardeşlikten bahsedenlerin işler biraz değişince gerçek yüzlerini gösterdiğini" söyleyen Özel, "Bu oyunda kazanan İngilizler, Amerikalılar, İsrailliler mi olmalı; yoksa Kürtler, Türkler, Araplar, Aleviler, Dürziler mi olmalı?" ifadesini kullandı.

"Mürşitpınar Sınır Kapısı açılmalı"

Kobani'ye ulaştırılacak yardımlara değinen Özel, "Şehirlerin kuşatıldığı zamanda gidecek bu yardımlar doğru yere mi ulaşacak, bundan endişeliyiz. Bu yardımların Kobani'ye ulaştırılmasının dışında çok daha pratik, lojistik olarak da aklın gereği olan bir yol var. Mürşitpınar Sınır Kapısı var. Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın insani yardımlarla sınırlı olmak üzere açılması ve tüm yardımların buradan ulaştırılmasını önemli görüyoruz" dedi.