PeyamaKurd - İran’da hayat pahalılığı ve ekonomik kriz gerekçesiyle başlayan gösteriler, 15. gününde ülkeyi bir kaosun eşiğine getirdi. İran hükümeti, protestolarda yaşanan can kayıpları nedeniyle üç günlük genel yas ilan edildi.
"Hükümetten sert suçlamalar"
Resmi devlet medyasından paylaşılan hükümet bildirisinde, göstericiler "terörist" olarak nitelendirildi ve şiddet eylemlerinin arkasında ABD ile İsrail’in olduğu denildi.
Açıklamada, güvenlik güçlerine yönelik saldırıların vahşet düzeyine ulaştığı belirtilerek, "Halkımız, teröristlerin Besic, polis ve güvenlik güçlerine karşı tıpkı IŞİD gibi nasıl şiddet uyguladığını gördü. Bu yöntemler yalnızca ABD tarafından eğitilen grupların tarzıdır" ifadelerini kullandı.
İran hükümeti, olayların başlangıcından bu yana ilk kez güvenlik güçlerine dair veri paylaşarak ülke genelinde 111 güvenlik görevlisinin öldüğünü duyurdu.
Buna karşın, bağımsız insan hakları örgütlerinden gelen rakamlar tablonun çok daha kanlı olduğunu gösteriyor.
Merkezi Norveç’te bulunan İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), iki haftalık süreçte güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 192 göstericinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 600’den fazla kişinin ise tutuklandığını açıkladı.