PeyamaKurd - Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) müzakere heyetleri, Irak seçim kampanyası döneminden bu yana süren gerginliğin ardından ilk kez bir araya geldi.
Toplantıda hükümetin kurulması konusunda "kayda değer bir ilerleme" sağlanamazken, taraflar medya üzerinden birbirlerine yönelik “hamleleri” durdurma konusunda mutabık kaldı.
Toplantının ardından konuşan KYB Politbüro Üyesi Rızgar Hacı Heme, görüşmeyi müzakerelerin yeniden başlaması olarak nitelendirdi.
Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin üzerinden 13 aydan fazla süre geçmesine rağmen, ne parlamento oturumunun ilk adımı olan Başkanlık Divanı seçilebildi ne de yeni kabine kurulabildi. Bu tıkanıklığın gölgesinde KDP ve KYB yetkilileri arasında gerçekleşen toplantı, taraflar arasındaki buzların erimesi adına atılan ilk adım oldu.
"KYB '50-50' ısrarından vazgeçmeli"
KDP cephesinden ise KYB’nin taleplerine yönelik sert eleştiriler geldi.
Rûdaw’a konuşan KDP Süleymaniye Teşkilatı Sorumlusu Ari Hersin, KYB’nin ortaklık anlayışını eleştirdi.
Hersin, "Her kavramın bir tanımı vardır ancak KYB ortaklığı 'yarı yarıya' (50-50) olarak algılıyor. Eğer durum 50-50 ise bu ortaklık değil, pastayı bölüşmektir; başkasının söz hakkı kalmaz. KYB bu 50-50 ısrarından vazgeçmeli. Bir hastalığın tedavisi ne kadar erken yapılırsa o kadar iyidir" dedi.