Rojava Yönetimi 2026 yılı bütçesini onayladı

Yayınlanma Tarihi :
Rojava Yönetimi 2026 yılı bütçesini onayladı

PeyamaKurd - Rojava Özerk Yönetimi Maliye Kurulu Eş Başkanı Ahmed Yusuf, 2026 yılı bütçesinin 1 milyar 577 milyon ABD doları olarak belirlendiğini açıkladı. Ahmed Yusuf, bütçenin büyük bir kısmının altyapı, eğitim, sağlık ve enerji gelişimine ayrıldığını aktarıldı.

Demokratik Halk Meclisi, 22 Aralık'ta 2026 yılı bütçesini onaylamıştı. Yasa resmi olarak yayımlandı ve 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek.

Özerk Yönetim Maliye Kurulu Eş Başkanı Ahmed Yusuf, bütçenin ayrıntılarına ilişkin ANHA'ya konuştu.

Ahmed Yusuf, Özerk Yönetim’in bu yılki bütçe stratejisini gelecek yıl da sürdürdüğünü söyledi.

2026 bütçesinin öncekilere göre daha gelişmiş olduğunu ifade eden Yusuf, "Artık her kantonların gelirleride , harcama politikalarında daha büyük bir rol oynayabilir ve kendi gelir ile giderinden sorumlu olabilir" diye ifade etti.

Yusuf, görevlendirme, insan kaynakları temini, aylık harcamalar ve her kanton için gelir kaynaklarının belirlenmesi gibi konuların o kanton tarafından yönetileceğini kaydetti.

Petrol geliri yüzde 75

Yusuf, hazine gelir kaynaklarına ilişkin olarak, büyük bir kısmının petrol gelirleri olduğunu, bunu gümrük gelirleri ve vergilerin izlediğini kaydetti. Kantonların gelirleri de 2026 yılında hazine gelir kaynaklarına eklenecek.

Ahmed Yusuf, gelir oranlarını şöyle açıkladı:

  • Petrol gelirleri: Yüzde 75
  • Gümrük gelirleri: Yüzde 10
  • Vergi gelirleri: Yüzde 3
  • Diğer gelirler: Özerk Yönetim hizmetlerinden (elektrik, su faturaları ve toplumsal adalet meclisleri).

Genel bütçe kanununun 4. maddesinde, tahmini harcamanın 1 milyar 577 milyon 392 dolar olduğu belirtildi. 5. maddede ise tahmini açığın 213 milyon 750 dolar olduğu ifade edildi.