Rojavalı Akademisyen Bedir: DSG’nin Kürt diye bir meselesi yok!

Rojavalı Akademisyen Bedir: DSG’nin Kürt diye bir meselesi yok!

PeyamaKurd - ABD’nin desteklediği DSG ile İran destekli milisler arasında geçtiğimiz hafta, Deyrizor ekseninde başlayan çatışmaların şiddetinin son günlerde yavaşladığı belirtiliyor.

Suriye’nin Deyrizor kentinde Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve İran destekli silahlı milis gruplar arasında geçtiğimiz hafta şiddetli çatışmalar çıkmıştı. Söz konusu çatışmalar sonucu ise 10’dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Bölgede yaşanan gelişmelere dair PeyamaKurd’a değerlendirmelerde bulunan Rojavalı akademisyen ve araştırmacı Bedir Mustafa, çatışmaların DSG ile Suriye rejim güçleri arasında yaşanmadığı, DSG ile İran’a bağlı silahlı milisler arasında çıktığını vurguladı.

Deyrizor’da İran’a bağlı milislerin DSG’nin kontrolü altındaki bölgelere yönelik saldırısı sonrası çatışmalar yer yer sürerken Bedir Mustafa, tansiyonu düşürmek için Rusya’nın devreye girdiğini söyledi.

Hem Irak hem Suriye’de son zamanlarda ABD’ye karşı yaşanan saldırılar sonrası Washington, bölgeye yeni silahların yanı sıra, F-22 uçaklarını da konuşlandırdı.

Deyrizor’da İran milislerinin bazı bölgelere girmesi DSG tarafından engelenirken, ABD’ye ait savaş uçaklarının ise, milisleri havadan bombaladığı belirtiliyor. Ayrıca İrancı milislerin amacı, ABD’nin varlığını gerekçe göstererek Fırat’ın doğusunda DSG kontrolünde yer alan bölgeleri ele geçirmek.

***

“İran, ABD’yi bölgede zayıflatmak istiyor”

Mustafa, Deyrizor’da çatışmaların yaşanmasına sebep olanın İran’ın olduğunu ifade ederek, Tahran rejiminin ABD’yi Suriye’de zayıflatmak istediğini ifade ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bazı arap aşiretleri İran ve Esad’a bağlı. DSG ile en çok savaşanlar ve ABD’nin bölgedeki varlığından onlar rahatsızlar bunlardır. DSG’ye saldırı yapanlar da İran’ın destek verdiği milislerdir. Iran’ın saldırının bir kaç sebebi var. Bunlardan bir tanesi Hamas lideri İsmail Haneyi’nin öldürümesidir.  Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Irak’ta ABD güçlerinin bulunduğu Ayn el-Esad hava üssüne saldırı yapıldı.

İşte o saldırı ile Deyrizor’daki saldırılar eş zamanlıydı. Çünkü iki saldırı Haneyi’nin öldürülmeyle ilgiliydi. ABD’yi zayıflatmak istiyorlar. Yeni bir savaş çıkması durumunda İran, ABD’nin DSG ile birlikte Suriye’nin başka bölgelerini de almasında korkuyor. 

Bana göre de yeni bir savaş çıkarsa ABD’nin Suriye’nin başka bölgelerine grime potansiyeli var. ABD’nin bu potansiyelinden Esad da İran da Rusya da hatta Türkiye de korkuyor.”

***

Çatışmalar neden Deyrizor’da çıktı?

Deyrizor’un İran için önemli bir sratejik konumda olduğunu ifade eden Mustafa şöyle devam etti:

“Deyrizor’da uzun zamandır kriz var. Bu krizin uzun süredir devam etmesinin bir kaç sebebi var. Bunlardan biri petroldur. Bu önemli bir sebeptir. Stratejik açıdan Deyrizor İran için çok önemlidir çünkü İran, milislerini, askerlerini ve silahlarını Irak’tan Ebu Kemal sınırı üzerinden Deyrizor’a ulaştırıyor.

Bir diğer sebep ise Arap aşiretleri. Bu aşiretlerin daha önceden Kürtlere olan yaklaşımları olumlu değildi. Bazıları Baas rejimine yakındı. IŞİD ile yapılan savaştan sonra çoğu aşiret birbirine düşman oldu ve DSG’nin Deyrizor’da bulunması bölgenin ‘Kürtvari’ bir duruma getireceği endişesi sardı kimi aşiretleri.

“DSG’NİN, KÜRT DİYE BİR MESELESİ YOK!”

Oysa DSG’nin, Kürt diye bir meselesi yok. DSG’nin 2015’ten sonra Deyrizor, Rakka gibi Arap bölgelerine girip savaşması Kürtlerin çıkarına değildi. 15 bin Kürt genci o bölgelerde öldürüldü. Haseke ile Deyrizor arasında 250-300 bin kilometre var.”

***

İran ile Rusya’nın bölgedeki hedefleri nedir?

Rusya’nın bölgede yeni bir savaşın çıkmasını istemediği fakat İran’ın yeni savaş istediğini savunan Rojavalı araştırmacı sözlerini şöyle noktaladı:

“Rusya, Kamışlo’da çatışma uzamasın diye taraflarla görüştü ama bir sonuca varamadı henüz. Gerçekten de Rusya bölgede yeni bir savaş çıksın istemiyor. Çünkü Ukrayna savaşından sonra Rusya geri durmak istiyor savaşlardan. ABD de Rusya’yı daha da zayıflatmak istiyor.

Yine Rusya’nın aracılığıyla DSG ile rejim arasında bazı girişimler sonuç veriyor. Mesela petrol konusunda şimdilik bir sorun yok ama İran kabul etmiyor bu görüşmeleri ve bölgede yeni bir savaş istiyor. Ayrıca İran, Suriye’de DSG ve ABD’den bazı bölgeleri almak istiyor.” 

Bu Haber 65038 defa okunmuştur.