RÖPORTAJ | Gergerlioğlu: Kürt meselesinde görüşme yapılmadığı için tedirgin olmuyorlar

PeyamaKurd - AK Parti’nin başörtüsü tartışmasının ardından aile ve din hürriyeti konusunda hazırladığı anayasa değişikliği teklifi için 2 Kasım’da HDP heyetini ziyaret etmesi Türkiye’de gündemde bomba etkisi yaratacak bir yer edindi. Cumhur İttifakı tarafından HDP ile görüşme konusu ‘eleştirilere’ neden olurken, Millet İttifakından ise eleştiriler geldi.
Fakat en önemli konu nokta ise Cumhur İttifakı ortağı ve HDP karşıtlığı ile bilinen Devlet Bahçeli’den gelen ‘görüşme normaldir’ açıklaması oldu. Ayrıca bu gelişmelerin yaşandığı tarihlerde Selahattin Demirtaş’ın da Diyarbakır’a getirilmesi bir hayli dikkat çekmişti.
Bu gelişmeler, kamuoyunda acaba “HDP-AKP arasında yeni bir süreç mi başlayacak?” - “AK Parti, tekrardan Kürtlerin gönlünü mü kazanmaya çalışıyor? gündemini oluşturdu.
Söz konusu gelişmelere yönelik HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, PeyamaKurd’e değerlendirmelerde bulundu.
“AK Parti’nin HDP’ye yönelik ziyareti anayasa çerçevesindeydi. Kürt meselesi ile ilgili bir şey konuşulmadı. Kürt meselesinde gelinen nokta son derece vahim bir ayrımcı, tekçi bir devlet anlayışının devamıdır.
Yeni bir “Türkiye Yüzyılı” oluşturma fikri hepsi tekçi bir anlayışı devam ettirme şeklinde olduğu için, bu başörtüsü ziyaretinin de Kürt meselesi ile ilgili yeni bir açılım başlatması mümkün değil.”
“Bu tür söylemler kişilerin şahsi beyanlarıdır. Belki başörtüsü ile ilgili ortamı yumuşatmaya yönelik beyanlardır. Çünkü AK Parti başörtüsü anayasasının geçmesini istiyor.
HDP, her zaman Kürt meselesinde barış için masa, çözüm, çözüm süreci gibi önerilerde bulundu. Buralarda bir ciddiyet görse, bir kaşım adım atar ama bu şu anda böyle bir ciddiyeti göremiyoruz.”
“Devlet Bahçeli’nin görüşmeyi doğru ve doğal olarak görmesi, AK Parti –MHP cumhur zulüm ittifakının devamı içindir. Aralarında bir çatlak olmaması içindir. Bir fikir ayrılığının ortaya çıkmaması içindir.
Bunlar bu cumhur zulüm ittifaklarını devam ettirebilmek için her şeye katlanırlar. Burada Kürt meselesi için değil, başörtüsü için yapılacak görüşme de buna dahildir.
O yüzden Devlet Bahçeli’nin bu doğru ve doğal bir adım olarak görmesi çok garip karşılanmamalı.
Çünkü bu onlar için ittifakın devam etmesi çok önemli. Kürt meselesinde bir görüşme yapılmadığı için bundan tedirgin olmuyorlar.”
“HDP kilit bir parti, anahtar rolünü oynayacak. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın rolü hemen hemen aynı orana tekabül ediyor. HDP de bu noktada duruşunu gösteriyor.
Cumhur İttifakı’na destek vermesi mümkün değil. Millet İttifakı’na ise demokratik ve Kürt sorunu konusunda çözüm yollarını açan bir aday ve şeffaf bir görüşme trafiği olması halinde ortak adaya destek verebileceğini beyan ediyor.
Bu beyana uymaması halinde ise HDP tek başına bir aday çıkaracağını partimiz bunu söyledi. Şu an son durum bu.”
“Her mahkûmun, mahpus yakınlarını yoğun bakımda, cenazesine, taziyesine katılarak ziyaret etme hakkı yasalarda ön görülen bir haktır. Selahattin Demirtaş’a da yasal olarak bu hak kullandırılmış. Tabi önceki seferlerde yokuşa sürülür bir şekilde yapılmamış.
Bu dikkat çekiyor. Kalp krizinin önemine aciliyetine binaen de götürülüp gösterilip geri getirilmiş. Ama bu olumlu adım ama yasanın uygulanmış olması olumlu bir adımdır.
Çünkü yasa yokken böyle bir şey yapmamışlar. Zaten burada bir yasal hakkı var ama daha önceki vakalarda Demirtaş gibi birçok mahkûma yoğun bakım, taziye gibi acil durumlarda bunu yokuşa sürmüşlerdir. Yasal bir hak olarak görüşmüştür sadece.”
Bu Haber 42167 defa okunmuştur.





