ABD Savunma Bakan Yardımcısı'ndan beklenen açıklama: Türkiye ve DSG görüşüyor mu?
PeyamaKurd - CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, ABD'nin açıklamasını kaynak göstererek "YPG ile Türkiye arasında doğrudan görüşmeler hangi tarihte başlamıştır?” şeklinde bir soru önergesi verdi. Çeviköz, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesinin kaynağı ise ABD Savunma Bakan Yardımcısı Charles Summers'ın açıklamaları.
Çeviköz, ABD Savunma Bakan Yardımcısı ve baş sözcüsü Charles Summers'ın, “Türkiye ile DSG arasında görüşmeler yapıldığını açıklaması”nı hatırlatarak, önergesinde şu soruları sordu:
1. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Charles Summers'ın, Türkiye ile DSG arasında görüşmeler yapıldığını açıklaması size danışılarak mı yapılmıştır?
2. DSG ile Türkiye arasında doğrudan görüşmeler hangi tarihte başlamıştır? Günümüze kadar toplam kaç görüşme yapılmıştır?
3. DSG ile üzerinde görüşülen konular hangileridir?
4. Görüşmelerin detaylarını Türkiye kamuoyu ile ne zaman paylaşacaksınız? Görüşmeleri kamuoyundan bugüne kadar gizleme gerekçeleriniz nelerdir?
5. Suriye'deki durum hakkında DSG dışında başka hangi gruplarla görüşüyorsunuz?
18 Nisan günü Pentagon'un baş sözcüsü ve Savunma Bakan Yardımcılığı'nı da vekil olarak yürüten Charles Summers, basının sorularını cevaplarken iki kez “Türkiye ile Suriye Demokratik Güçleri arasında güvenli bölge hakkında doğrudan görüşmeler yapılıyor” demişti.
Ahval, Pentagon'a bu açıklamalardan bir gün sonra yani 19 Nisan günü ulaştı ve sorularını iletti. Cevap 23 Nisan Salı akşamı geldi.
Önce sözcü Sean Robertson, Summers'in bahsettiği doğrudan görüşmelerin Türkiye ile DSG güçleri arasında değil, Türkiye ile ABD arasında yapıldığını söyledi. Buna göre Summers,18 Nisan günkü basın konferansında yanlış konuşmuştu. Summers, geçen haftaki basın o toplantısında şöyle demişti:
"Bizim Türk müttefiklerimiz ile DSG ortaklarımızın meşru sorunları olduğunu biliyoruz ve onlar bunları görüşüyor. O görüşmeler sürüyor.”
‘Türkiye dışında YPG’yi terörist gören ülke yok’
Türkiye, DSG'ye doğrudan 'terörist organizasyon' demese de, DSG'nin omurgasını oluşturan YPG güçlerinin PKK'nin bir uzantısı olduğunu söyleyerek, terörist olarak kabul ediyor. Türkiye dışında YPG'yi terörist bir organizasyon olarak gören bir başka ülke yok.
Türkiye'nin bu yaklaşımından dolayı DSG ile de doğrudan görüşmeler yapması beklenmiyor ve bu konuda şimdiye kadar da bir bilgi bulunmuyordu. Nitekim Robertson, böyle bir durumun olmadığını da belirtmiş oldu.
‘Summers’tan açıklama’
ABD Savunma Bakan yardımcısı Charles Summers ayrıca uzun bir açıklamayı Ahval'e özel olarak göndererek, sınırdaki son durum hakkında bilgi verdi. Summers'in özel açıklaması şöyle:
“Türkiye'nin, Türkiye-Suriye sınırındaki meşru güvenlik endişelerini çözmek üzere görüşmelerimiz yoğun şekilde sürüyor. Bu konudaki görüşmelerimiz şimdiye kadar yararlı. Koalisyon ile birlikte Suriye'de IŞİD'in tam bir yenilgiye uğratılacağı ve Başkanın (Trump), bölgeyi istikrarsızlaştıracak güvenlik boşluğu doğmaması, Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini karşılama ve IŞİD'e karşı ortaklarımızı korumak gibi diğer Suriye hedeflerinin de ABD güçlerinin bölgede azaltılması sonrası gerçekleştireceği konusunda özgüvenimiz var.”
Summers'in açıklamasında da aynı şekilde hem Türkiye'nin talepleri hem de ABD'nin ortakları, yani DSG güçlerinin, korunacağı ifade ediliyor.
En son, 23 Nisan akşamındaki resepsiyonda da Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ve ABD'nin güvenli bölge konusunda anlaşmaya daha yakın olduklarını açıklamıştı.
| Ahval
Bu Makale 42114 defa okunmuştur.