Biber Gazı ölümcül olabilir

PeyamaKurd - Kişisel savunma ve kitle kontrolü gibi amaçlarla kullanılan biber gazı etkili olduğu kadar tehlikelidir. Acı biberlerden elde edilen “Oleoresin kapsikum” biber gazını bu denli güçlü kılan maddedir

Biber gazı acı ve etkisi uzun sürebilen bir gaz’dır, sadece insanlar için değil tüm canlılar için oldukça zararlı ve tehlikeli bir maddedir.

Yapılan araştırmalar sonucunda biber gazının zararlarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri birçok araştırma merkezi ve birçok profesör tarafından tespit edilerek onaylanmıştır.
Biber gazı, öncelikle solunum yolları üzerinde tahriş edici bir özelliğe sahiptir. Nefes darlığı başta olmak üzere, burun akıntısı, şiddetli öksürük, ciddi astım ataklarına yol açmaktadır. Hatta akciğerlerde ödeme bile sebep olabilmektedir.

Biber gazının yol açtığı bu zararlar arasında astım atakları ve akciğer ödemi ölümcül neticelere maruz bırakabilir.

Aşırı biber gazına maruz kalma, kör olma riskini de yüksek ölçüde taşımaktadır.
Deri üzerinde alerjik reaksiyonlara da yol açmaktadır, şişkinlik, kızarıklık, yanma ve hafif bir cilt rahatsızlığını şiddetli bir hastalığa dönüştürebilme potansiyeli taşımaktadır.

Biber gazı, Pnömoni astım, amfizem gibi solunum yolu rahatsızlıklarını büyük ölçüde tetikler ve şiddetlenmesine sebep olabilir.

Yaşlılar ve çocuklar biber gazına maruz kaldıklarında vücut dirençleri normale göre daha hızlı düşer.
Yine kontakt lens kullananlar kesinlikle biber gazına maruz kalmamalıdır. Şiddetli akne, sedef, egzama gibi rahatsızlıklarda biber gazı şiddetlendirmektedir. Emziren annelerde biber gazına maruz bırakılmamalıdır.

Biber gazı toplumsal bir tehdittir ve topluma uygulanması doğru olmayan bir karşı koyma mekanizmasıdır.


Bu Makale 42110 defa okunmuştur.