“Kürdistan halkı, İhanetçi simsarlara gereken cevabı verdi”
PeyamAnaliz-Irak ve Kürdistan’da yapılan genel seçimin ardından sonuçlar netleşmeye başlıyor. Henüz resmi açıklama gelmese de az çok sonuçların ne olacağı netleşmiş durumda. Kürdistan’ın 3 önemli vilayeti olan, Erbil, Duhok ile Süleymaniye’de en çok sandalye kazanan parti Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) oldu. KDP’den sonra en çok oyları alan parti ise Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) olarak kayıtlara geçti. Kürdistan’ın bağımsızlığına ve referanduma karşı olan diğer şahısların kurdukları oluşumlar ise hezimete uğradılar.
“Karalamalara rağmen, Kürt halkı tarafını tekrar seçti”
Referandumdan bu yana geçen sürede gerek Kürdistan Demokrat Partisi’ni gerekse Başkan Mesud Barzani’yi karalama kampanyaları için birçok yönteme başvuran Kürdistan siyasetinin bedelli ortaçları, Kürdistan halkının sandık başında onlara, oyları ile verdikleri cevaplar sayesinde demokratik cevaplarını da almış oldular.
Bilindiği üzere, KDP’nin Kürdistan adına iyi faaliyetler yürütmesinden rahatsız olan Berhem Salih ve paydaşı bir grup, YNK’den koparak, Adalet ve Gelişme Koalisyonu (AGK) denen bir oluşuma zemin hazırlamıştı. Bu oluşumun hedefi en azından Goran kadar oy almaktı. Fakat, Salih ve ekibi, Kürdistan halkının sandıklarda KDP’yi seçmesi ile beraber hezimete uğradıklarını anladılar. Berhem Salih’in kurduğu bu oluşum referandum ve Mesud Barzani karşıtlığı etiketini gururla taşımakta idi. Salih, Siyasi rant elde etmek adına, Maliki ve Irak yönetimi ile yaptığı gizli anlaşmalar sonucu, Bağdat’ta politik bir kariyer hesabı yapıyordu. Bu koalisyon, kendisini Goran ile karşılaştırarak “Goran’ın içinde referanduma destek olan kişileri -Şu an ki liderleri Omer Seyid Ali- atlamıştı.”
“Kürdistan halkı, İhanetçi simsarlara gereken cevabı verdi”
Seçimlerin ardından gündeme gelen oy çalma haberleri, birçok kanatta yer edindi. Başkan Mesut Barzani müşavirlerinden olan Hemin Hewrami, “Süleymaniye ve Halepçe’deki oy sayımlarında KYB’nin sahtekârlık yapıldığına dair güçlü şüpheler var” açıklamasını yaptı. Dün gece de, Goran’ın Süleymaniye’deki merkezi ağır silahlar ile hedef alındı. Saldırının ardından, Goran’a bağlı KNK televizyon kanalının yaptığı açıklamaya göre, Kürdistan Yurtseverler Birliği‘nin anti terör güçleri sorumlusu Lahur Cengi’nin talimatı doğrultusunda Goran hareketinin Zergele Tepesi’ndeki merkezlerine ağır silahlarla saldırıldığını duyurdu.
YNK’ye bir tepki de Irak Türkmen Cephesi (ITC) Politbüro Üyesi Aydın Maruf’tan geli. Maruf bugün yaptığı açıklamada, “Seçimlerde oylarının sahtekarlık yapılarak, çalındığını ve bu oyların YNK’ye gittiğini” söyledi.
Kürdistan’da, Referanduma karşı olan diğer bir ihanetçi grubun başını çeken Şesuwar Abdülwahid’in partisi de hezimete uğrayan kurumlardan biriydi. Özellikle referandum zamanı karalama kampanyaları yürüten bu şahsiyet, Referandum içi Hayır propagandası dahi yürütmüştü.
“Başkan Barzani, siyasi bilgeliğini tekrar ortaya koydu”
Kerkük’ü Haşdi Şabi’ye bir takım gizli anlaşmalar ile Haşdi Şabiye teslim eden Lahur Cengi, açıklanan sonuçlara göre Kerkük’te iyi bir sonuç elde etmiş durumda. Bu durum akıllara, “KDP’nin orada neden sandalye alamadığını değil, YNK’nin ne karşılığında orada oy topladığının ve sandalye aldığı” sorunu getirmektedir.
Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, seçim öncesi ve sonrası herhangi bir açıklama yapmadı. Başkan Barzani, bilindiği üzere sadece, “Kerkük’te seçim olmamalı. Çünkü işgal altında olan bir şehirde, özgür seçimler yapılamaz” demişti. Seçim öncesi, Kürt halkı seçimlere gitmesin diye, Haşdi Şabi ve DAEŞ tarafından birçok engel ile yüz yüze bırakıldı. Mesud Barzani, bunları önceden öngördüğü için referandum zamanında, “En büyük tehlike şu an Irak ya da DAEŞ değil, Haşdi Şabi’nin kendisidir. Bizler, ihanet sonucu kardeş kavgası çıkmasın diye geri çekilmek zorunda kaldık” ifadelerini kullanmıştı. Kürdistan halkı, Başkan Barzani’nin politik ve duruşuna, itibarına ve gücüne inandıklarını sandıklarda KDP’den yana tavır alarak bir kez daha gösterdiler.
KDP bugün yaptığı açıklamada, Musul’da 7 sandalye aldığını duyurdu. Bölgede yaşayan otokton(yerli) halk, bölgedeki Şii baskısına rağmen KDP’den yana tavır takındılar ve cevaplarını sandık başında verdiler. KDP resmi olmayan sonuçlara göre, Erbil'de 8, Duhok'ta 9, Musul'da 7 Süleymaniye'de 1 veya 2 sandalye kazandı. KDP, bu sonuçla Kürdistan’da yüzde 40’ın üstüne çıkmış oluyor.” Bu sonuç Kürdistan halkının, kimden yana olduğunun en büyük kanıtıdır.
Daha önce Bağdat’ta 15 civarında milletvekili ile temsil sahibi olan Goran hareketi bu seçimlerde ancak 5-6 sandalye alabilecek.
Komela Islami Partisi şu ana kadar 6 sandalyeli konumunu koruyamayacak, bu seçimlerde 1 veya 2 sandalye alabilecek.
Adalet ve Gelişme Koalisyonu adında bir parti kuran, büyük umutlarla yola çıkan, Referandum karşıtı olmakla ün yapan, Bağdat’ın Kürt karşıtı siyasileri ile flört halinde olan Berhem Salih, bu seçimlerden en mağlup çıkan oldu. Salih’in partisinin en fazla 3 sandalye alabileceği söyleniyor.
PKK yanlıları ile birlikte hareket eden Şesuwar Abdülwahid’in partisi de hezimete uğrayan partilerden biri olarak ancak 3 civarında sandalye sahibi olabilecek.
Seçimlerden çıkan sonuç; Kürt halkı bağımsızlık Referandumuna karşı olanları cezalandırdı, Başkan Barzani’nin bağımsızlıkçı çizgisini ise onayladı.
Bu Makale 42166 defa okunmuştur.