Kürt mülteci, telefonla yazdığı kitapla en prestijli ödülü kazandı
PeyamaKurd - Pasifik'te yer alan Manus Adası'nda bir gözaltı merkezinde tutulan Doğu Kürdistanlı Behrouz Boochani isimli mülteci, cep telefonuyla yazdığı kitabıyla Avustralya'nın en prestijli ödüllerinden Victoria Edebiyat Ödülü'nü kazandı.
Farsça olarak yazdığı kitabın bölümlerini İngilizceye çevirmesi için WhatsApp üzerinden Avustralya'daki İranlı bir mütercime gönderen Behrouz Boochani, katıldığı yarışmada birinci olduğu için 100 bin Avustralya dolarının (72 bin Amerikan doları) sahibi oldu.
'Dost yok sadece dağlar var' isimli kitabıyla dikkatleri üzerine çeken Boochani, bundan 6 yıl önce tekneyle Avustralya'ya ulaşmış ancak anakaraya ayak basmadan Avustralya hükümetince Manus Adası'ndaki kampa gönderilmiş.
Ada, Papua Yeni Gine'ye ait olsa da Avustralya hükümeti tarafından işletiliyor ve ülkeye gelen mültecilerin, işlemleri tamamlanıncaya kadar burada tutuluyorlar.
WhatsApp üzerinden basına açıklama yapan Kürdistanlı Behrouz Boochani, "Etrafımdaki bu kadar çok masum insanın acı çektiği bir ortamda ödülü aldığıma sevinemedim bile. Kutlamak istemiyorum." diye konuştu.
Ancak kazandığı ödülün dünya kamuoyunun Avustralya'nın denizaşırı kamplarında zor şartlarda yaşam mücadelesi veren mültecilerin durumuna dikkati çekmesini umduğunu belirtti.
En Büyük Korkum Telefonuma El Konulmasıydı
Kitabı yazarken yaşadığı en büyük korkunun, telefonuna kamptaki güvenlik görevlilerince el konulması olduğunu belirten Boochani, "Odamı basıp tek sermayem olan cep telefonumu almalarından çok endişelendim." ifadesini kullandı.
Ödülün sahibi perşembe günü Avustralya'da düzenlenen bir törenle duyuruldu, ancak Boochani izin olmadığı için ödülünü almak üzere ülkeye giremeyecek.
Kürt yazar Behrouz Boochani, Avustralya hükümetinin kamplardaki mültecilerin içinde bulunduğu durum nedeniyle çok büyük utanç duyması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Manus Adası'nda kaldığı süre içerisinde mülteci haklarıyla ilgili Avustralya hükümetini eleştiren yorumlarıyla öne çıkan Boochani, Twitter hesabından kaldığı adayı 'Manus Cezaevi' olarak tanımlıyor.
Zaman zaman da kamplardaki mültecilerin durumlarıyla ilgili bilgiler paylaşıyor.
Daha Önce Gizlice Film Çekmişti
Behrouz Boochani, 2017’de bulunduğu Papua Yeni Gine (PNG) Manus Adası'ndaki tutukevinde telefonuyla gizlice bir film çekmişti.Tutukevinde yaşananları konu alan filmin çekimlerini gizli bir şekilde gerçekleştirmeyi başaran Boochani, filminde mahkumların hayatını ve tutukevinde yaşananları işlemişti.
Tutukevinde bulunan mültecilerin günlük hayatını kaydeden Boochani, aynı zamanda gardiyanları ve açlık grevlerini de çekmeyi başarmıştı.
Avustralya daha önce de bazı Kamboçya gibi Asya ülkeleriyle paralı mülteci anlaşmalarına imza atmış ancak BM ve insan hakları örgütleri tarafından sert şekilde eleştirilmişti.
Bu Makale 42119 defa okunmuştur.