Röportaj | Mehmet Poyraz: Yaptığımız haberlerin pek çoğunda heyecan duyuyoruz, ancak...

PeyamaKurd - İlke Haber koordinatörü gazeteci ve yazar Mehmet Poyraz, PeyamaKurd’a değerlendirmelerde bulunarak “bugüne kadar yaptığımız haberler arasından bizi en çok heyecanlandıran Federal Kürdistan'daki referandum süreci ve Federal Kürdistan'ın silahlı gücü Peşmerge tarafından Şengal’in kurtarılması olmuştur”dedi.

Mehmet Bey, bize biraz İlke Haber’den bahsedermisiniz? Kaç yıldır yayın yapıyor?

İlke Haber, bu sene10 yaşına girdi. Yani 2009 yılında yayın hayatına başladık. Ancak burada bir şeyi daha belirtmemiz icap ediyor; Bizim yayın hayatımız İlke Haber ile başlamadı, ondan öncesi de var. Yine bir web sitesi üzerinden yaklaşık olarak 6 yıl süren bir deneyimimiz oldu. Bu web sitesinin ismi, “Diyarbekir.net” idi. Belki çoğu okuyucu hatırlayacaktır, Diyarbekir.net’i yayın hayatına geçirdiğimiz dönemde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın bile bir web sitesi yoktu. Ancak bu site daha çok lokal, ya da belli konular üzerinden habercilik yapıyordu. Kısaca şunu diyebilirim ki bu site bizim ilk göz ağrımız idi ve gerçekten o günün şartlarında çok önemli bir işlev gördüğüne inanıyorum.

İlke Haber’e yeniden dönecek olursak, İlke Haber’i kurduğumuz vakit daha evrensel bir habercilik, çok dilli yayın yapan ve konuyu haberciliğin de ötesine taşıyacak analiz ve dosyalarla doluzengin bir yayın politikası amaçladık. Fakat bu amacımıza daha ulaşmış sayılmayız. Anlayacağınız bu zor koşullar altında ve elimizdeki kıt imkânlarla İlke Haber serüvenine devam ediyoruz.

Gözlemlediğim kadarıyla daha çok siyasi haber yapıyorsunuz. Bunun özel bir nedeni var mı?

Evet, İlke Habere bakıldığı zaman, sizin de ifade ettiğiniz gibi daha çok siyasi haberler yapıyoruz veya öne çıkarıyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz amaçlarımızı dikkate alırsak, bu tarz bir habercilik anlayışını bizler de eksik buluyoruz. Açık yüreklilikle söylemek isterim ki, gerçek anlamda bir habercilik yapabilmenin olmazsa olmaz koşulları vardır. Bunların en başında da ‘finans’ gelir. Eğer ekonomik anlamda bir gücünüz varsa, gündem yaratabilecek bir habercilik yapmanız ve çok ciddi bir noktaya gelmeniz hiç de zor değildir günümüz koşullarında. Ancak şuacı gerçeği de dile getirmemiz gerekiyor. Bu mecraların eksiksiz bir şekilde görevini yerine getirebilmesi için de, ya bir partinin, ya bir platformun, ya bir oluşumun, ya bir cemaatin, ya bir vakfın veya herhangi bir yapının desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Pek çok kimsenin dile getirmekten çekindiği acı bir gerçektir bu. Bu tarz yapılara yaslanan, bu tür bir destekle habercilik yapanların bağımsız olduklarını söylemek gerçekçi olmaz. İlke Haber kurulduğu günden beri bu tarz ilişkilere asla ve asla tevessül etmedi ve etmek niyetinde de değildir. Çünkü bu yolun doğru yol olduğuna inanmıyoruz. Sanırım sorunuzun cevabı burada yatıyor.

Siteniz Kürt duyarlılığı olan bir site buna rağmen Türkçe haber yapıyor! Neden hem Türkçe, hem Kürtçe yapmadınız?

Bu soruyu pek çok kişiden de alıyoruz, haklı bir soru. Bir önceki soruya verdiğim cevap da aslında bunu biraz anlatmaya çalışmıştım. Yayın hayatına başladığımız zaman Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç dilli bir yayıncılığı hedeflemiştik. Önce Türkçe başlayıp, daha sonra peyderpey diğer dilleri eklemek istedik. Fakat imkânlarımız ve kapasitemiz bunu gerçekleştirmeye el vermedi.

Müsaade buyurursanız, özellikle “site neden Kürtçe yayın yapmıyor” sorusuna ayrıntılı bir cevap vermek istiyorum. Çünkü bu sıkça sorulan ve herkesin merak ettiği bir konu. Öncelikle, bu bir imkân meselesidir. O da bugün bizde yok. İkinci olarak, bu sorunu aşmak için daha önce Kürtçe haber yapabilen ve Kürt diline hâkim 20'ye yakın arkadaşla uzun süren bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda Kürtçe bir ara yüz yapabileceğimizi ve bu noktada bize yardım edebilecek arkadaşlarımıza bunu teslim edebileceğimizi söyledik. Ancak bu toplantıda da finans kaynaklı nedenler ve başka sebeplerden ötürü istenilen sonuca varamadık.

Bugüne kadar yaptığınız siyasi haberler arasında sizi en çok heyecanlandıran haber hangisiydi?

Yaptığımız haberlerin pek çoğunda heyecan duyuyoruz. Bu heyecan olmazsa zaten haberciliği devam ettiremezsiniz. Ama ilk aklıma gelen haberleri sıralayacak olursam:

1- Federal Kürdistan'daki referandum süreci.

2- Federal Kürdistan'ın silahlı gücü Peşmerge tarafından Şengal’in kurtarılması ve Mesud Barzani tarafından Şengal’i arkasına alan bir açıdan yapılan basın toplantısı.

3- Kerkük'te yaşananlar ve Pirde direnişi.
Sorunuzun dışına çıkmamak için bu kadarla yetiniyorum. Bunların içini doldurmak sayfalar alır. Hele birde Peşmerge Hucam Surçi ismi var ki, onu anlatmakla bitiremezsiniz...

İnternet haberciliğinin kamuoyunda nasıl bir etki yaptığına inanıyorsunuz?

İnternet haberciliğinin faydalarını saymakla bitiremeyiz. Eskiden herkes tek kanallı bir dünyaya (yani televizyona) mahkûm durumdaydı. Haberci gözüyle bakacak olursak; dünyanın neresinde olursa olsun, bir olayı 1-2 dakika içerisinde videoya çekmek ve hemen kısa bir süre sonra sosyal medyada yayınlamak mümkündür. Bu iyi ve faydalı bir şeydir. Tabii, bugün her şey dezenformasyon ve algı oluşturma operasyonları üzerinden şekil değiştirmiş ve yeni bir boyut kazanmıştır. Bütün bunlar da öncelikle ve en iyi şekilde internet üzerinden yapabilmektedir. Genel çerçevede bakacak olursak, bütün büyük devletlerin ve yapıların çok dilli haber siteleri mevcuttur. Buradan istedikleri algıyı oluşturabilme gücüne sahiptirler. Bu bağlamda düşünecek olursak, Kürtlerin de bu mecrayı çok iyi, doğru ve etkin bir biçimde kullanmaları gerektiğine inanıyorum.

Son olarak peki gerçekte iyi ve etkin bir Kürt medyasından söz edebilir miyiz?

Bence hayır. Böyle bir medyanın varlığı söz konusu değildir. Çünkü gazetecilik kendi Mahallesi’nin görüşlerinin dışına çıkmamak değildir, doğrunun peşinde koşmak ve doğru her yerden gelebileceğini bilmektir, unutmamaktır. Bizimkiler bu noktada eksik kalıyor. Yapılan yanlışlar da çabası...


Bu Makale 42143 defa okunmuştur.