Xelil: ABD, İngiltere ve Fransa Suriye'ye yönelik saldırılarda, birlikte sahada ittifak kurma zeminini yakaladılar
PeyamaKurd - Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Aldar Xelil, gündemdeki konuları değerlendirdi.
Xelil, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye yönelik hava saldırısı için "Bu saldırılarla birlikte sahada ittifak kurma zeminini yakaladılar. Bu kadar müdahale bu karşıt güçler arasında bir anlaşma için yeterli oldu" dedi.
Aldar Xelil’in konuşması şu şekilde
“ABD, İngiltere, Fransa ve müttefikleri Suriye’de tüm inisiyatifin Rusya’nın eline geçmesini kabul etmiyorlar. Astana görüşmeleri ve Suriye’de yapılan hamleler ABD’nin çıkarlarına göre işleyen hamleler değil. ABD, Rusya’nın etkisini kırmak istiyor, Rusya-Türkiye-İran arasındaki ittifakı yıkmak istiyor, Cenevre’yi yeniden etkinleştirmek istiyor. Bunun gibi birçok hesap var. ABD’nin Suriye ve bölgede birinci güç olarak kalmasını sağlamaya çalışıyorlar. Duma’daki kimyasal iddialarını görünür kılan bunlar oldu, yoksa yüzlerce kez kimyasal da kullanılsaydı sözü bile edilmeyebilirdi. Rusya da bu gerçeği gördü. Rusya, Suriye sahasında tek başına olmadığını gördü.
Bu saldırılarla birlikte sahada ittifak kurma zeminini yakaladılar. Bu kadar müdahale, bu karşıt güçler arasında bir anlaşma için yeterli oldu. Ne Trump’ın başta söylediği gibi her taraf yerle bir edilecek ne de Rusya’nın istediği gibi her şey onlara göre olacak. Ortak bir çözüm buldular.
Rusya’ya haber verildikten sonra rejimin bazı noktaları vuruldu. Böylece mesajlarını verdiler: ‘Bakın işte istediğimiz zaman cevap verebiliriz, siz de Suriye’de bir şey yapmak istediğinizde sınırınızı bilin ve bizim de sahada olduğumuzu bilin’ demek istediler. ‘Bizsiz çok fazla hesap yapmayın’ dediler.
Şüphesiz ki bunun bazı sonuçları olacak. Ama askeri olarak çok fazla sürdürüleceğini zannetmiyorum. Bu müdahale; Rusya’nın Suriye’deki hamlelerinin geleceğini, Astana sürecini, Cenevre’nin geleceğini, her fırsatta ABD ve koalisyona yapılan ‘Suriye’den çık’ çağrılarını, Rusya-Türkiye ilişkisini ve daha birçok siyasi süreci biraz daha netliğe kavuşturacak. Ama burada mühim olan siyasi bir çözümün gelişip gelişmeyeceğidir.”
Son saldırı karşısında Ankara’nın aldığı tutumu da değerlendiren Xelil, ABD ve müttefiklerinin saldırısından “memnuniyet duyduğunu” belirten Türkiye’nin bu hamleden sonra ilişkilerinde bazı değişiklikler olacağı kanısında:
“Rusya ve İran’la eskisi gibi alıp vermesi zor görünüyor. ABD ve Batı ile ilişkileri de eskisi gibi kalmayacak. Türkiye artık bazı tercihler yapmak zorunda kalacak. Bazı defterleri kapatmak zorunda kalacak. Rusya, Afrin’i işgal iznini Türk devletine verdikten sonra bazı taahhütleri yerine getirmesini isteyecek. Türkiye birçok hesabını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak. Bu yeni formülü görmesi gerekecek. ABD ile Batı’nın Suriye’de sessiz olmadığını görmesi gerekecek.
Türk devleti her ne kadar Rusya’ya yanaşsa da NATO üyesi bir ülkedir. Bakın, çok küçük bir imtihandı, ama ne yapacaklarını şaşırdılar. Tahminlerimize göre önümüzdeki aydan itibaren Rusya’nın Türk devletine taahhütlerini yerine getirmesi için tanıdığı süre yeni bir aşamaya geçiyor… Türk devleti bu taahhütleri yerine getirdiyse o zaman tarafını seçmiş olacak, yok eğer yerine getiremezse o zaman Rusya ile ilişkisinin geleceği hakkında bir karar almak durumunda kalacak.”
Bu Makale 42124 defa okunmuştur.