Şam-DSG arasındaki anlaşma bugün uygulanacak

Yayınlanma Tarihi :
Şam-DSG arasındaki anlaşma bugün uygulanacak

PeyamaKurd - Suriye geçici hükümeti ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında 30 Ocak 2026 tarihinde imzalanan mutabakatın hayata geçirilmesi kapsamında ilk somut adımlar bugün atıldı. Anlaşma doğrultusunda Suriye İç Güvenlik Güçleri, Uluslararası Koalisyon güçlerinin refakatinde Haseke şehir merkezine giriş yapmaya başladı.

Suriye resmi haber ajansının aktardığı bilgilere göre, Şeddadi’den hareket eden Suriye İçişleri Bakanlığı’na bağlı konvoy, El-Milibiye güzergahını izleyerek kente ulaştı. Planlama çerçevesinde, bugün 15 araçlık polis gücü Haseke’de belirlenen güvenlik noktalarına konuşlanırken, yarın (3 Şubat Salı) 15 araçlık ikinci bir konvoyun Kamışlo’ya giriş yapması bekleniyor.

Sokağa çıkma yasağı 

Sevkiyatların güvenli bir şekilde sağlanması ve entegrasyon süreci nedeniyle yerel asayiş birimleri tarafından sokağa çıkma yasağı kararı alındı. Yasak, Haseke’de bugün (2 Şubat Pazartesi) başlarken, Kamışlo’da ise yarın uygulanacak. Yerel yetkililer, halka güvenlik tedbirlerine uyma çağrısında bulundu.

Askeri ve idari birleşme

Taraflar arasında varılan ve Şam yönetimi tarafından da teyit edilen anlaşma, bölgedeki idari ve askeri yapının merkezi hükümetle bütünleşmesini öngörüyor. Anlaşmanın öne çıkan maddeleri şunlar:

Askeri Entegrasyon: DSG bünyesindeki unsurlardan üç tugaylık yeni bir askeri tümen oluşturulacak. Kobani’de ise Halep Vilayeti sınırları dahilinde orduya bağlı ayrı bir tugay kurulacak. Mevcut askeri güçler temas hatlarından çekilecek.

İdari Yapı: Özerk Yönetim’e ait kurumlar, Suriye devlet kurumlarına entegre edilecek ve sivil memur atamaları yapılacak.

Haklar ve Dönüş: Kürt halkının eğitim ve medeni hakları yasal statüye kavuşturulacak, yerinden edilenlerin bölgelerine güvenli dönüşü garanti altına alınacak.